GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Agnes Lidbeck kunde finna sig som vinnare

I– Nä, jag trodde aldrig att jag skulle vinna! Det har ju redan gått så bra, jag trodde att jag fått mitt!
Agnes Lidbeck vann Borås Tidnings debutantpris med ”Finna sig”, i konkurrrens med bland andra Isabelle Ståhl till vänster.
Agnes Lidbeck vann Borås Tidnings debutantpris med ”Finna sig”, i konkurrrens med bland andra Isabelle Ståhl till vänster.
Foto: Petter Trens

Det sa en överraskad Agnes Lidbeck när hon vann Borås Tidnings debutantpris på 100 000 kronor för romanen ”Finna sig”.

–Det här var den bästa årgången debutanter sedan jag började som ordförande i prisjuryn, sa BT:s kulturchef Lena Kvist när hon ledde galan/prisutdelningen på en fullsatt Sagateater i Borås måndag kväll. Det var det 18:e priset som delades ut.

Och i den stenhårda konkurrensen var det alltså Agnes Lidbeck som fick priset och sa:

– Jag blev väldigt överraskad, faktiskt, och väldigt glad. För under kvällen fick jag höra en diktuppläsning jag inte hört förut, det var en stor behållning!

Diktuppläsningen kom från David Väyrynen som nominerades för diktsamlingen ”Marken”.

– Startpunkten för den kom när jag körde postbil, avslöjade han under ett scensamtal i den rosa soffan där Lena Kvist frågade alla de nominerade: Vad var startpunkten för din bok?

– Jag tänkte skrivit en bok om laestadianismen, sa David Väyrynen. Det var då jag kom på att man kunde skriva om hembygden. Men det blev ett gäng oskrivna regler som nu är nerskrivna: 613 regler, precis som i Talmud.

Viktoria Jäderling, nominerad för ”Åh Lunargatan”, fann sin startpunkt när hon skrev om psykoanalys 2011 ”men det finns tio till”. Linus de Faire (”Historien om Yousef” var ännu värre:

– Jag hittade min startpunkt efter bara någon månad när jag skrev. I det jag skriver nu finns det bara startpunkter - i 150 sidor!

Isabelle Ståhls roman ”Just nu är jag här” föddes ur en artikel hon skrev för tre år sedan om Tinder som fenomen.

Och Agnes Lidbeck visste precis vad startgnistan för hennes vinnarroman ” Finna sig” varit:

– Jag stod och stekte köttbullar åt barnen när en mening dök upp i huvudet: ” Anna var inte den sortens mamma som rökte under fläkten”. Jag lämnade spisen direkt och satte mig och skrev.

– Jag hittade inte den meningen i boken? sa Lena Kvist.

– Nej, jag strök den, sa Agnes Lidbeck.

Kvällens hedersgäst var Sigrid Combüchen som samtalade på scen med Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund. Hon är en oerhört prisad författare som också undervisar blivande författare vid universitetet i Lund.

– Du debuterade 1960 när du bara var 18 år, sa Stefan Eklund. Hur var det?

– En helt annorlunda litterär verklighet, sa Sigrid Combüchen. Förlagen annonserade om varje ny bok... men när jag fick De Nios stora pris fick jag bara veta det med ett stillsamt telefonsamtal:”Hej, nu har vi satt in 250 000 på ditt konto”. Inga evenemang alls.

Hon liknade skrivandet vid att slänga upp repet i luften och börja klättra. Den viktigaste egenskapen för en författare? Modet att våga misslyckas.

– Och traditionellt ber vi våra gästförfattare att ge debutanterna ett råd, sa Stefan Eklund.

– Ja, gråa era mobiler. Ta bort all färg. Då blir de mindre intressanta och ni får mycket mer skrivet, sa Sigrid Combüchen.

Nu verkade det som om debutanterna redan lytt goda råd. Alla fem hade nya böcker på gång, men Agnes Lidbeck var den enda som kommer ut med en ny bok redan i april och en diktsamling senare i vår.

– Det går ju redan så bra för mig, sa hon när hon tagit emot vinnarcheck och blommor och kramar från de andra. Därför trodde jag att det var nog?

Se hela galan från Sagateatern:

Läs mer