Annons

Agnes Brusk Jahn: Agnes Brusk Jahn: Isolering och överdåd i examensutställningar

Förra året hindrade pandemin HDK-Valands examensutställningar. Ett år senare har vi anpassat oss och 2021 års avgångsklasser för kandidat och master i Fri konst och Foto ställer ut sina examensarbeten. Ett år med pandemi har satt sina spår, både i verkens kvalitet och vad de skildrar.
Agnes Brusk JahnSkicka e-post
Konstkrönika • Publicerad 14 maj 2021 • Uppdaterad 18 maj 2021
Agnes Brusk Jahn
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Fotostudenterna tar traditionsenligt upp Röda stens konsthalls våningar, kandidatstudenterna i fri konst ställer ut på Konstepidemin i Göteborg och masterstudenterna ställer ut online med hjälp av Göteborgs konsthall.

Att dessa avgångsklasser fått sitt sista år präglat av pandemi, restriktioner och isolering syns. Både i kvalitén – allt tycks skapat med mycket tid och fokus – och i vad som skildras.

Annons

På Konstepidemin (vilket blir ofrivilligt ordvitsigt i dessa tider) ekar ensamhet och isolering i vissa verk, och i andra skymtas den extravagans som spås efter pandemin – det nya glada 20-talet, med glitter, överdåd och intensiva färger. Tyst apokalyps anas också, likt den om klimatet eller det faktum att smittan rör sig tyst.

På Röda sten lyfts frågor som konstnärens villkor, teknikrikedom, frivillig och ofrivillig avskildhet, skogen. Medierna är många och gränserna för vad fotokonst kan vara är utsuddade. Installationer skapade av mjölk, skulpturer, ett helt rum som omvandlats till trollskog. Ett annat rum, där betraktaren lägger sig på rygg för att titta upp på en videoinstallation från undersidan av en pool, vilket får det att kännas som att man ligger under vattnet och tittar upp.

Frågor om kroppen har varit aktuella i konsten länge och så även i dessa utställningar. Hur den bör presenteras enligt rådande normer och vad som händer om det bryts. Vem som tittar på den. (Manliga) blickar på (kvinnliga) kroppar.

Masterstudenterna i Fri konst ställer ut sin examensutställning ”Uncommon patterns” online och på olika fysiska platser. Samtliga verk presenteras på utställningens webbplats, som går att nå via Göteborgs konsthalls hemsida. Vissa verk har ställts ut på fysiska platser där bara några få, om någon, har tillgång till dem på grund av nedstängningar. Konsten finns där ändå.

”Förmodligen kommer pandemin som världsomvälvande händelse, och dess efterdyningar, prägla konstelevernas uttryck i många år framöver.”

Text som verktyg eller del i konstverk är framträdande hos samtliga avgångsklasser. Mest spännande är intresset för sagor, science fiction, lek och fantasi. På Röda sten syns det i ovan nämnda trollskog, på Konstepidemin genom en slags mystifierad saga på glas i det fuktiga bergrummet, och kanske mest på Uncommon patterns, där Frankensteins monster ställs mot moderskap, kommunikation i onlinespelet World of Warcraft diskuteras i en video från inuti själva spelet, och det berättas en saga om de märkliga invånarna på en delvis isolerad ö och den nya brevbäraren som kommer dit. Det tycks att vi sakta rör oss från utforskande av det självupplevda till att undersöka det surrealistiska.

Förmodligen kommer pandemin som världsomvälvande händelse, och dess efterdyningar, prägla konstelevernas uttryck i många år framöver. Om det sker på lika lyckade sätt som här kan vi se fram emot många oväntade perspektiv och innovativa konstströmningar. Kanske ett konstens glada 20-tal.

3 x fördjupning

Utställningen på Röda sten heter Vanishing points. På webbplatsen ugotphotography.se går samtliga utställare djupare in i sina verk och tankarna bakom. Utställningen går också att följa på instagram @vanishing_points_2021 och en katalog kommer ges ut.

Masterstudenterna i Fri konst visar sin utställning Uncommon patterns på uncommonpatterns.com, eller via Göteborgs konsthalls hemsida. En del går att se på HDK-Valands instagram, @hdk-valand, där studenterna presenteras i olika inlägg. En fysisk publikation av verken väntas i maj.

Kandidatstudenterna i Fri konst döpte sin utställning till Clear eyes full heart, från filmen Friday night lights (2006). Den går att läsa mer om på deras instagram @fineartsgrad21hdkv

Annons
Annons
Annons
Annons