Annons

Ågestaverket i utställning, film och podd

Kultur • Publicerad 9 mars 2023
Kontrollrummet i Ågesta kärnkraftverk. Pressbild.
Kontrollrummet i Ågesta kärnkraftverk. Pressbild.Foto: Anna Gerdén/Tekniska museet

Ågesta kärnkraftverk utanför Farsta i södra Stockholm togs i drift 1964 och var Sveriges första kommersiella atomreaktor. Verket, som stängdes 1974, har föreslagits att bli museum såväl som statligt byggnadsminne, men trots det pågår rivningen av Ågesta sedan 2020.

Tekniska museet i Stockholm vill nu lyfta fram kärnkraftverkets kulturhistoriska värde. Museet har samlat in berättelser, fotografier och föremål, som resulterat i en utställning, en dokumentärfilm och en podcast om Ågestaverket.

Annons

Besökare på museet kommer att få se delar av dokumentationen, däribland det stora kontrollbordet, strålskyddsutrustning, modeller och ritningar av Ågesta samt berättelser från personer som byggde och arbetade i verket.

Museet bjuder också in till samtal om energi och kulturarv, samt en premiärvisning av dokumentärfilmen "Ågesta – A Ripple in Time" den 16 mars.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons