Annons

Adams-Ray inspirerades av Astrid Lindgren

Inspirerad av Astrid Lindgrens berättelsevärld sjunger Daniel Adams-Ray om livet och döden på det nya albumet "Döda hjärtan kan slå igen".
Nu ger han sig ut på en sommarturné.
Musik • Publicerad 15 juni 2021
Daniel Adams-Ray är aktuell med det nya albumet "Döda hjärtan kan slå igen" och ger sig ut på en sommarturné. "Det kommer att vara ren lycka, surrealistiskt. Man kommer att överspela lite, fördämningarna brister och det blir överenergiskt. Då får det vara så", säger han.
Daniel Adams-Ray är aktuell med det nya albumet "Döda hjärtan kan slå igen" och ger sig ut på en sommarturné. "Det kommer att vara ren lycka, surrealistiskt. Man kommer att överspela lite, fördämningarna brister och det blir överenergiskt. Då får det vara så", säger han.Foto: Karl Melander/TT
Daniel Adams-Ray är aktuell med albumet "Döda hjärtan kan slå igen".
Daniel Adams-Ray är aktuell med albumet "Döda hjärtan kan slå igen".Foto: Karl Melander/TT
Daniel Adams-Ray är en av deltagarna i årets "Så mycket bättre", som spelas in just nu.
Daniel Adams-Ray är en av deltagarna i årets "Så mycket bättre", som spelas in just nu.Foto: Karl Melander/TT

Samtidigt som Daniel Adams-Ray släpper sin tredje soloskiva befinner han sig på Gotland för att spela in TV4:s underhållningsprogram "Så mycket bättre". Programmet bjuder på aktiviteter och låttolkningar, men det är inte heller ovanligt att deltagarna öppenhjärtigt berättar om sina liv och karriärer. Någonting som Daniel Adams-Ray inte är särskilt bekväm med, berättar han.

– Vissa grejer är jag väldigt privat med. I sådana här kontexter när folk öppnar upp sig blir det lätt att man kan framstå som lite dryg, för att man inte vill prata om vissa saker. Jag har hela tiden en inre monolog med mig själv och försöker att slappna av lite. Samtidigt måste man vara sig själv, påpekar han från den soldränkta inspelningsplatsen.

Annons

Daniel Adams-Ray har en varierad låtkatalog med skilda uttryck. Tillsammans med Oskar Linnros slog han igenom i hiphop-duon Snook med låten "Mister Cool" 2004. Efter två fullängdsalbum splittrades de och satsade solo som popartister. Daniel Adams-Ray släppte först "Svart, vitt och allt däremellan" 2010, sedan "Innan vi suddas ut" tre år senare. På den tredje plattan har han gått tillbaka till rötterna, där pop och hiphop möter visa.

Kritisk till "förortsporr"

Till en början gick det trögt när det nya albumet skulle bli till – "högtravande" och utan känsla, berättar Daniel Adams-Ray. Vändningen kom när han fick syn på omslaget till Astrid Lindgrens "Ronja Rövardotter".

– Då slog det mig att det är ett så coolt sätt att skildra samtiden på. Hon tar upp allvarliga saker som livet och döden, kapitalism och människors egoism, men i en värld som inte är en direkt spegelbild av vår.

– Jag kände att jag alltid har skrivit om samtiden och människans ständiga kamp, det vore kul att bara vara i en värld som inte kändes lika hård som verkligheten. Berättelserna kan vara stenhårda, men musiken behöver inte vara det. Då hamnade jag i visans värld, berättar han.

På låten "Lillebror" skildrar han en värld på fel sida av lagen, med inspiration hämtad från en bekant till honom, som gick bort för några år sedan. Daniel Adams-Ray menar att bara en sida av det kriminella livet syns och hörs i musik och medier – den glorifierade.

– Det har uppstått en ny genre, förortsporr. Det är så konstigt, det här handlar inte om förorten utan om hela Sverige och unga människor som mår svindåligt och har varit med om hemska saker. Det försöker jag bara att skriva om så ärligt och naket som möjligt, säger han.

Nya liv har kommit till

Även albumtiteln "Döda hjärtan kan slå igen" är inspirerad av den världskända barnboksförfattaren. Daniel Adams-Ray konstaterar att titeln hade kunnat vara ett kapitel i en Astrid Lindgren-bok – som börjar på en mörk plats, men där man trots allt kan skymta strimmor av ljus.

– För mig betyder titeln livet och döden. Jag har förlorat många människor de senaste åren, men jag har också fått ta del av nytt liv, fått familj och vänner som har fått familj. Det gör någonting med en, säger han och påpekar hur kort livet är.

– Allting här är som en hundradels sekund i universum, livet går så snabbt, så var snäll.

Förutom nytt album är Daniel Adams-Ray även aktuell med en sommarturné, som drar igång den 24 juli i Helsingborg och avslutas den 2 september i Stockholm.

Fakta: Daniel Adams Ray

Daniel Adams-Ray är född 1983 i Kenya. 1996 flyttade han tillsammans med sin familj till Nederländerna, för att sedan bosätta sig i Sverige 1997.

I början av 00-talet grundade han hiphop-duon Snook tillsammans med Oskar Linnros.

2010 satsade Daniel Adams-Ray på en solokarriär med albumet "Svart, vitt och allt däremellan". Tre år senare kom "Innan vi suddas ut".

Nu är Daniel Adams-Ray aktuell med "Döda hjärtan kan slå igen". Han ger sig även ut på en sommarturné.

Turnédatum: 24/7 Helsingborg, 26/7 Hudiksvall, 27/7 Sundsvall, 30/7 Ystad, 31/7 Öland, 26/8 Jönköping, 27/8 Uppsala, 1/9 Stockholm, 2/9 Stockholm.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons