Annons

Ada-boken tar barnets bekymmer på allvar

Frustrerande snören och trassel med kompisar. ”Ada löser en knut” dyker rakt ner i vardagsproblematiken.
bokrecension • Publicerad 2 november 2018
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.

Ibland tar det tid att lära sig något nytt. Som att knyta skosnören. Trots att Ada inte alls behärskar konsten tjatar hon till sig ett par snörskor i affären, men hon får inte använda dem i skolan förrän hon kan knyta själv.

Annons

”Ada löser en knut” är den andra fristående boken om Ada. Malin Clausson skriver fram hennes vardag i korta kapitel med ett lättillgängligt språk. Snart dyker det upp en ny tjej i klassen, med skateboard och spännande dialekt. I och med det kommer så småningom fler knutar att lösa.

”Cissi Welin fångar vardagsdramat med en ganska mild färgskala och lekfulla variationer.”

Scenerna är fulla av starka känslor och situationer med syskon, klasskompisar och föräldrar som är lätta att relatera till. Ada engagerar med både repliker och tankar, men bitvis blir texten lite övertydlig.

Cissi Welin fångar vardagsdramat med en ganska mild färgskala och lekfulla variationer. Ibland syns hela miljöer, ibland bara betydelsefulla detaljer. Snören ringlar ivrigt över sidorna och storbråk kläs snyggt i svartvit dräkt.

Det är en lättläst bok, som trots en stark framåtrörelse tar barnets bekymmer på allvar. Bokens styrka är att den visar att det finns olika sätt att komma till rätta med en sak. Att de sista sidorna dessutom innehåller tydligt illustrerade knyttips och lite knut-fakta är en rolig bonus.

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons