1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”1917” – Påminner om en simulatoråktur på Liseberg

Ett filmfotografiskt mästerverk utan känslomässig sprängkraft. Sam Mendes visionära krigsfilm ”1917” lever inte riktigt upp till Oscarhajpen.
”1917” är svårbedömd. Som krigsfilm är den visionär. Filmfotografiskt är den ett mästerverk.
Foto: Francois Duhamel / Universal Pictures and DreamWorks Pictures

1917

I rollerna: Dean-Charles Chapman m fl
Regi: Sam Mendes

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Om en enda bild skulle få känneteckna Första världskrigets militära vedermödor, så är det väl den av Västfrontens skyttegravar. Dessa förfärliga, stinkande ställningskrigs-labyrinter, dränkta i lera och blod, besudlade med råttor och löss och fyllda av skräckslagna unga män som inväntar en säker död.

Sam Mendes Oscarhajpade krigsfilm ”1917” börjar precis tvärtom, i ett rofyllt hav av vackra blommor på en grönskande äng. Kameran glider sakta bakåt tills bilden även inrymmer filmens båda huvudpersoner, korpralerna Blake (Dean-Charles Chapman) och Schofield (George MacKay), från vilka fotot i resten av filmen inte viker en tum.

När lugnet kort därefter avbryts tilldelas de ett omöjligt uppdrag. Att ta sig genom tysk-kontrollerat område och leverera en skriftlig order till befälhavaren för 1600 brittiska soldater om att avbryta ett planerat anfall för att undvika en massaker i en fälla gillrad av tyskarna.

Berättartekniskt är ”1917” en kolossal bedrift, givet händelseförloppets och sceneriernas komplexitet, konstruerad för att se ut som en enda lång tagning i realtid. Roger Deakins foto är häpnadsväckande när kameran rör sig genom skyttegravar, underjordiska gångar och sönderbombade ruiner. Alltmedan flygplan kraschar, minor exploderar, soldater skjuter och andra skenbart slumpmässiga händelser inträffar.

Paradoxalt nog gör detta sömlösa berättande att filmen känns påfallande etapp-indelad och artificiell. Närvarokänslan påminner om Simulator-åkturen på Liseberg. Det konstlade intrycket förstärks av skådespelarnas tillrättalagda anleten och deras slagsida åt det teatrala i scener som regelbundet åsidosätter trovärdigheten, även om de också är genomgående spännande.

Sammantaget gör detta ”1917” svårbedömd. Som krigsfilm är den visionär. Filmfotografiskt är den ett mästerverk. Men känslomässigt känns den inte så värst mycket mer än tryckvågen från en kinapuff.

Sam Mendes "1917" utspelas under första världskriget i det inferno som två unga brittiska soldater befinner sig i.

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

I DAG: Trafikolycka i Skene – bil har vält i dike

Ett larm om en trafikolycka nådde SOS Alarm runt kvart i åtta på måndagskvällen. Räddningstjänst har varit på plats, och föraren är kontaktbar. Utöver det är skadeläget okänt.

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.