Annons

123 Schtunks drömspel träffar mitt i prick

Ensemblen 1 2 3 Schtunk tolkar klassiska teaterstycken med improvisationens och publikens hjälp. BT:s recensent Peter Grönborg tycker att deras ystra och komiska framförande på Borås Stadsteater var en fullträff.
Publicerad 11 oktober 2017 • Uppdaterad 12 oktober 2017
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Ett drömspel.
Ett drömspel.Foto: Henri Kokko

August Strindbergs ”Ett drömspel” (1902) är ett högstämt drama med lyriska kvaliteter. Det platsar på en Nationalscen och har mycket riktigt spelats regelbundet på Dramaten sedan 1920-talet.

Också ensemblen 1 2 3 Schtunk håller till i teaterhus, men deras tolkning av pjäsen kunde fungera minst lika bra på en gågata. Det säger något om denna unika ensembles folkliga, direkta och chosefria stil.

Annons

Rent tekniskt går de till väga på det viset att de väljer ut textfragment och centrala episoder ur de - oftast klassiska - verk de vill spela. Sedan associerar de fritt kring stoffet; de ser till att placera öppningar i manuset där improvisationer kan flöda in.

Eftersom ensemblens primära mål är att locka till skratt sminkar de sig som clowner och bär röda näsor. Mycket av komiken bygger på att skådespelarna fäller ironiska kommenterar om sig själva och sitt arbete. Illusionen bryts regelmässigt, inte minst genom att valda personer i publiken uppmanas att bidra med ämnen och även till att medverka på scenen.

Det ger en teaterform som bygger på oförutsägbar växelverkan. Flera exempel på detta gavs under tisdagens föreställning på Borås Stadsteater. Samtidigt som pjäsen framfördes spelade Sverige fotboll mot Holland. Detta kopplades raskt ihop med den bekännelse ett par i publiken gjorde: att de grälar om TV-tittande.

Med hjälp av enkla pusselbitar av detta slag kunde 1 2 3 Schtunk ge August Strindbergs relationsdrama en tidsenlig färg. Av stor betydelse för resultatet är att skådespelarna är vuxna sin svåra uppgift. Dessbättre imponerar Dick Karlsson och Lasse Beischer med sin fyndighet och timing, och i än högre grad Josefine Andersson.

Inom teaterns värld finns det ingen motsvarighet till popmusikens hitlåtar. Men med sin ystra och improviserade scenkonst kommer 1 2 3 Schtunk bra nära. Deras tolkning av ”Ett drömspel” är i alla fall en fullträff.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons