Kultur o Nöje

Pelle Andersson vägrar ge up popmusiken

intro Artikeln publicerades
Pelle Andersson från Ulricehamn är verksamhetsledare för Dalarnas nya popmusiksatstning Dalapop.
Foto:Daniel Olsson
Pelle Andersson från Ulricehamn är verksamhetsledare för Dalarnas nya popmusiksatstning Dalapop.

Han lämnade Snorting Maradonas och Ulricehamn bakom sig för en karriär inom musikbranschen. Nu har Pelle Andersson blivit populärmusiken väktare i Dalarna, med nya projektet Dalapop.

– Popmusiken behöver samma stöd som jazz- och folkmusik, säger han.

Med popmusik menar han ”allt från dansband till dödsmetall”. Dalapop är ett resurs- och produktionscentrum för band och artister inom regionen. Verksamheten är inriktad på de musiker som befinner sig just under de stora boknings- och skivbolagen.

– Just i det här mellansegmentet, är det ingen som jobbat tidigare, säger Pelle Andersson.

Han jämför arbetssättet med det som sedan länge varit kutym inom den svenska filmbranschen. Dalapop coachar, ger juridiskt rådgivning, turnéstöd och samproducerar album. Som ett skivbolag – men utan att vara vinstdrivande, och utan att tumma på artisternas rättigheter.

– Det krävs inte mycket för att få pushen som gör att man tar sig till toppen, och det är fint att kunna använda offentliga medel till den kompetensförstärkningen, säger Pelle Andersson.

Många här hemma minns nog annars honom med randig tröja och basgitarren i högsta hugg på någon av Sjuhäradsbygdens scener. Med punkbandet Snorting Maradonas hamnade han 2006 på löpsedlar över hela landet, efter att ha retat upp hovet med ett par ekivoka rader om Prinsessan Madeleines barm i låten Kungliga Jiggen.

Sedan dess har en hel del hänt för Pelle Andersson. Han lämnade Ulricehamn och flyttade till Hultsfred för att plugga till musikarrangör. Sedan 2011 är han baserad i Borlänge, där han jobbade i flera år med musikfestivalen Peace & Love och sedan som kommunal kulturutvecklare.

Den första april i år landsatte han så Dalapop, tillsammans med kollegan Daniel Olsson. Efter flera års förberedelser och lobbyarbete har projektet stöd av regionen, landstinget och sju av länets kommuner. Finansieringen är säkrad för fem år framöver.

– Det konkreta målet är att etablera fler musikföretag i Dalarna, stärka musikscenen och öka hemflyttningen, säger Pelle Andersson.

Förhoppningen är att få in verksamheten i regionens rambudget så att den fortsätter långt längre än fem år. Han ser det som en viktig poäng att pengarna kommer från offentlig sektor.

– Man börjar se det här som en viktig bransch. Politikerna börjar förstå att ett popband kan bidra till en kommuns attraktivitet.

Det har på senare tid vuxit fram ett flertal liknande organisationer i Sverige. Dalapops stora inspiration finns i Norrbotten, där föreningen BD pop med artister som Mattias Alkberg, Movits och Kitok skapat en stark regional scen. I Kalmar finns en motsvarighet i Talent Coach, och i Västra Götaland jobbar den regionala föreningen KulturUngdom på ett liknande sätt.

Popmusiken organiserar sig.

Pelle Andersson är även styrelsemedlem i riksorganisationen Livemusik Sverige, som jobbar för ett starkare stöd till populärmusiken från den offentliga sektorn.

– Problemet är att många tror att popmusiken per definition är kommersiell, säger Pelle Andersson. Men bara för att du startar ett popband börjar du inte tjäna pengar. Det finns mycket pengar i branschen, men det är få som får ta del av dem.

Att döma av intresset i Dalarna ser popframtiden ändå ljus ut. Bara under den första månaden har Dalapop haft möten med över 40 artister och band.

– Det är framförallt så mycket bra man inte hört talas om förut, som inte nått ut ur sin bubbla, säger Pelle Andersson. Det är det vi ska hjälpa till med.

FAKTA

Pelle Andersson

Ålder: 29 år

Bor: Borlänge

Gör: Verksamhetsledare på Dalapop, ett resurscentrum för popmusik i Dalarna. Även styrelsemedlem i Livemusik Sverige och ordförande för Svenskt rockarkiv.

Bakgrund: Uppvuxen i Ulricehamn. Utbildad musikarrangör, har arbetat med festivalerna Hultsfred och Peace & Love. Har spelat i rockbanden Snorting Maradonas, Monark X och Cousteau, men nu lagt basen på hyllan för att jobba med, kring och för musik.

Visa mer...