Kultur o Nöje

Lena Kvist: Påtaglig köttlukt på Moderna

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Art must be beautiful, Artist must be beautiful, 1975. Videoverket går ut på att Abramović borstar sitt hår på ett slitande smärtsamt sätt.
Foto:Marina Abramović Archives
Art must be beautiful, Artist must be beautiful, 1975. Videoverket går ut på att Abramović borstar sitt hår på ett slitande smärtsamt sätt.

Jag andas snabbt och stötvis, försöker att koppla bort näsan, går ut till ett annat rum, vänder tillbaka, går ut igen. Marina Abramovićs verk ”Balkan baroque” är ingen fin-i-kanten-konst: det luktar som Dalsjöfors slakteri.

Balkan Baroque är resterna av det omstridda verket hon visade på Venedigbiennalen 1997. Hon skrubbade kött och blod från ben, som en konstnärlig kommentar till Jugoslavienkrigen; Marina Abramović är själv född i Belgrad 1946. ”Balkan baroque” finns som videoverk på Moma i New York och nu alltså som stor, stinkande benhög på Moderna.

Marina Abramovićs konst är magstark på många sätt. Hennes utställning ”The Cleaner” på Moderna museet i Stockholm är årets händelse i den nordiska konstvärlden.

För dem som gillar performancekonst, åtminstone. Själv kan jag inte få nog av Yoko Ono och tycker Anna Odell är Sverige största samtida konstnärsgeni så jag har verkligen väntat på en möjlighet att få stifta närmare bekantskap med Marina Abramovićs performancekonst. Hon kallas performancekonstens mormor och är genrens superstar.

När utställningen öppnades på Moderna och Abramović själv gjorde sitt performance ”The Cleaner” på plats köade folk som till en rockkonsert. Men utställningen fungerar till stora delar fint även för oss som inte kunde vara på plats då. Här finns videoversioner av många klassiska 1970-talsverk och ett rörande bildpussel med ansikten från ”The artist is present”, som gick ut på att konstnären satt i tystnad mitt emot olika utställningsbesökare. 78 av dem finns på bild nu, allvarsamma, vissa tårögda.

Balkan baroque med sin påtagliga köttlukt passar bra som symbol för Abramovićs konst. Det handlar ofta ytterst om att använda kroppen, lika väl som hjärnan.

Utställningen pågår till och med den 21 maj 2017. Sedan flyttas den till Louisiana och pågår till i höst, så det finns gott om tid att se den.

Marina Abramovićs självbiografi ”Gå genom väggar” (Brombergs) är också aktuell i svensk översättning just nu. Jag har läst den och ska återkomma till den nästa vecka.

Ses vi i dag? Jag ska tillbringa hela dagen på Hemgården, på den allra första Borås-bokmässan någonsin. 52 författare med lokal koppling finns på plats.

Tre av dem håller längre scensamtal och två har jag äran att få hålla sällskap. De är polismästaren och deckarförfattaren Lena Matthijs, samt kulturjournalisten, fackboksförfattaren och På Spåret-vinnaren (!) Johan Hilton. Dessutom kommer BT-krönikören och barnboksförfattaren Rebecka Åhlund att vara med i ett scensamtal tillsammans med BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

49 utställare har egna bord, de flesta av dem säljer egna böcker. BT har förstås också ett bord, där jag kommer att finnas på plats.