Kultur o Nöje

Läsvärd spökhistoria från finska landsbygden

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Joni Huttunen kommer till bokmässan på Hemgården på lördag med sin spökhistoria Barrfiolernas rike.
Foto:doppelgänger
Joni Huttunen kommer till bokmässan på Hemgården på lördag med sin spökhistoria Barrfiolernas rike.

Den kulturelle mångsysslaren Joni Huttunen från Bollebygd har skrivit en spökhistoria av traditionellt snitt. Underhållande och lagom kuslig.

Barrfiolernas rike

Författare: Joni Huttunen

Förlag: Doppelgänger

Den yngre medelålders mannen Miika flyttar till sina fäders torftiga stuga i den finska obygden för att skriva den roman vars stoff sedan länge bearbetats i hans huvud. Bakom sig i den risiga Göteborgsförorten lämnar han sin missbrukande ensamma mamma.

Underligheter börjar snart störa den litterära verksamheten. En till synes herrelös hund sluter sig till honom, och i det manus som han otidsenligt nog knackar fram på skrivmaskin finns plötsligt en vädjan om hjälp som han själv inte skrivit dit.

Dagens populärkultur befolkas i stor utsträckning av vampyrer, zombier, spöken och annat odött oknytt. Sådana sagor som under epoker när övergripande religiösa ideologier dikterat villkoren för hur det övernaturliga bör representeras i tro och dikt levde länge i en mer undertryckt folklig föreställningsvärld. Nu har en girigt glupande underhållningsindustri lagt beslag på den sortens berättande och skapat en modern mytologisk skenvärld med stark psykologisk appell till våra mer ängsliga sidor.

Joni Huttunen ansluter sig alltså till en tidens trend med sin spökhistoria, där hemska brott i det förgångna ropar om uppdagande och försoning. En flickgestalt blir synlig bland tallarna, snart ska ett kors på stugans vägg peka ut en plats där gåtan kan få sin lösning.

Det är en mycket traditionell spökhistoria Joni Huttunen skrivit. Variationer på den har berättats många gånger förut. Men det finns anledningar till att vissa historier lever länge och tål att höras igen.