Kultur & Nöje

Sockertoppen på Saga

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Sugar på Sagateatern
Foto:Anders Robertsson
Sugar på Sagateatern

Förvecklingar, förklädnader och förälskelser av klassiskt snitt. Från skottsalvor till skrattsalvor. Sugar på Saga är rena sockertoppen tycker Kjellåke Dahlin.

Sugar – I hetaste laget

Premiär i går

Scen: Sagateatern, Borås

Bakgrund: Efter det amerikanska musikaloriginalet, översatt och bearbetat av Bo Hermansson.

Medverkande: Jan Hjalmarsson, Henry Augustsson, Marie Arturén, Ulrik Arturén, Ingemar Augustsson, Smoke Rings Sisters med Sara Ljunggren, Theresa Skjolden, Stina Klintbom samt ensemble med dansare och aktörer.

Orkester: Kapellmästare Göran Åhlfeldt

Damorkestern: Tina Rehn-Wikström, Christina Backe, Lovisa Hjalmarsson, Angelica Nygren, Ulrica Hansson, Mia Hjalmarsson och Carin Backe.

Regissör/Koreograf: Åsa Olofsson

Scenografi: Angelica Nygren

Publik: 340 (fullsatt)

Speltid: 3 timmar, 15 min (inkl paus). Spelas t.o.m. 20 november

Smäktande: Sugar (Sara) och Daphne (Ulrik) i sängkammarscen med duetten ”Vi två passar ihop”.

Saga-gung: Swinging Sisters med ”Put it on the Ritz” fick med sig premiärpubliken.

Extraplus: Informativt och innehållsrikt programblad.

Låt mig med ens konstatera att den här föreställningen nog måste vara Borås nöjespappa Jan Hjalmarssons bästa produktion. Trots tidigare succéer som My Fair Lady, Vita Hästen och Oliwer.

Tre timmars njutning med skratt, härlig steppdans, fantastiska sångare och professionella aktörer.

Det här ska inte Sjuhäradsborna missa!

Musikalen Sugar bygger på den klassiska filmen från 1959 med Marilyn Monroe i rollen som sångerskan Sugar Kane. Tony Curtis och Jack Lemmon spelade de två arbetslösa musikerna som råkade vara med om en gänguppgörelse. För att komma undan klär de ut sig till kvinnor och tar plats i en damorkester.

Så är också starten på Saga, men då är det Ulrik Arturén och Ingemar Augustsson som blir Jerry/Daphne respektive Joe/Josephine. Vi får vara med på en skrattresa från Chicago till Miami, men där också Midasgaraget har en viktig placering!

Sång- och dansnumren avlöser varandra och driver handlingen framåt. Karlar i kvinnokläder är ett gammalt shownummer. Men det håller än.

Det dröjer till den 68:e spelminuten innan Jan Hjalmarsson äntrar scen som miljonär Osgood.

Daphne och Josephines åtrå efter Sugar (Sara Ljunggren) finns med hela tiden, men kärleken får också andra handlingar och överraskningar, eller som Osgood i slutreplik säger:

- Ingen är perfekt, solen har också fläckar.

Självklart får vi dubbelt njuta av klassiska Monroe-hiten I wanna be loved by you. Jazz- och swingkören Smoke Rings Sisters är som äppelmos på gröten. Kanon. Det är underbart att se och höra Sara Ljunggren tillbaka i sin forna hemstad Borås. Vägarna hit har varit krokiga, via Mama Mia, Eurovision och succé med sina ”systrar”.

Sara är ”Borås Marilyn Monroe” och hennes Sugar är en tuff tjej som i jakt på saxofonister och kärlek dövar sin ensamhet med whisky.

Marie Arturén gör rollen som den hårda orkesterledaren Sweet Sue perfekt och hackandet på manager Bienstock (Henry Augustsson) resulterar i kärlek… Henry A. har blivit en av Jan Hjalmarssons lokala favoritskådespelare och jag förstår varför.

Det roligaste och bästa har jag i mitt tycke sparat till sist. ”Kvinnogubbarna”, Ingemar Augustsson och Ulrik Arturén. Ingemar överraskar stort igen – jag såg honom på Ellagården förra sommaren.

Ulrik är showens stora stjärna! Den gamle (53 år) pop- och rocksångaren visar kvalitet som skådespelare. Hans rolltolkning av Daphne är otroligt imponerande och får publiken att vrida sig av skratt.

Ja egentligen är hela showen värd en publik större scen än dock mysiga Sagateatern.