Kultur & Nöje

"Jag skulle skapa en fantastisk plats"

Debutantpriset Artikeln publicerades
Agnes Gerner, Maxim Grigoriev, Negar Naseh, Tove Folkesson och Åsa Foster.
Foto:Pressbilder
Agnes Gerner, Maxim Grigoriev, Negar Naseh, Tove Folkesson och Åsa Foster.

Agnes Gerner, Maxim Grigoriev, Negar Naseh, Tove Folkesson och Åsa Foster. De nominerade till Borås Tidnings debutantpris 2015 är utsedda.

Mer skrivtid eller kanske grundplåten till ett konstnärskollektiv. Debutantprisets 100 000 kronor ser ut att komma väl till användning, oavsett vilken författare som vinner.

Det är idel glada författare som svarar när BT ringer runt till de nominerade debutanterna. För Tove Folkesson kan även adjektivet förvånad läggas till.

– "Kalmars jägarinnor" är ju egentligen den allra första prosatext som jag börjat skriva på sen nationella proven i svenska tio år tidigare. Det har bara varit som lek. Jag ville bara testa att skriva ner berättelsen, säger hon och fortsätter:

– Det känns väldigt spännande, men jag får också massa prestationsångest inför nästa bok - den kommer redan i april. Men jag får bita mig i tungan och se glad ut.

Vad skulle du använda pengarna till om du vinner?

– Just nu håller vi på att starta upp ett konstnärskollektiv med verkstad och studio i samma hus jag bor i. Så jag skulle nog använda dem till att skapa en fantastisk plats, som ett litet minikulturhus.

Åsa Foster, nominerad för novellsamlingen "Man måste inte alltid prata om det" tror att hon kan ha fått viss draghjälp av timingen när boken dök upp i handeln.

– En månad innan hade Alice Munro fått Nobelpriset. Sen utspelar den sig i Sydafrika som var i ropet när boken kom – Mandela dog precis innan, säger hon.

Med boken vill hon undersöka vad det innebär att vara människa, men också makt och maktbalanser. Och om pengarna tillfaller henne har hon planen klar:

– Svaret är väl alltid att man kan finansiera lite mer skrivtid. Jag håller på att skriva klart en bok som jag hoppas kommer ut i höst.

Maxim Grigoriev planerar också att använda pengarna till att skapa nästa bok efter nominerade "Städer". Via mail från Frankrike hälsar han att han tycker att det är "väldigt kul" att bli nominerad:

– Jag önskar att jag hade kunnat säga någonting mer originellt som svar, men jag är helt enkelt "glad", skriver han.

Med nomineringen hoppas han att boken når ut till ännu några fler läsare. Han skriver att "men det kanske är svårt att få alltför mycket uppmärksamhet för en bok som på ytan inte tycks handla om någonting".

Agnes Gerner är nominerad för diktsamlingen "Skall".

– Det är jätteroligt och fantastiskt. Det är verkligen en jättestor ära. Det är bara ren glädje, jättespännande och roligt.

Hur mycket uppmärksamhet har du fått för boken?

– Absolut mycket mer än vad jag hade trott. Framförallt tycker jag att det är roligt att folk får upp ögonen för poesi. För min del känns det större än att det bara handlar om mig själv. Det handlar mer om att kanske få in poesin lite mer i folks medvetande.

Negar Naseh, som har skrivit "Under all denna vinter" har tyvärr inte gått att nå för en kommentar.

Fakta

De nominerade

De nominerade författarna och verken till BT:s debutantpris 2015, med juryns motivering:

Tove Folkesson: Kalmars jägarinnor (Weyler)

"För en muskulös roman som upprättar en egen ordlista med jägarinneakademiens glitterögonskugga och mörker."

Åsa Foster: Man måste inte alltid tala om det (Forum)

"För noveller som med självklarhet och dramaturgisk skicklighet undersöker människans kokpunkt."

Agnes Gerner: Skall (Albert Bonniers förlag)

"För dikter som utforskar gränserna mellan människa och djur och kräver ett liv som väger upp för döden,"

Maxim Grigoriev: Städer (Albert Bonniers förlag)

"För suggestiva och precisa noveller om urbana platser och inre landskap."

Negar Naseh: Under all denna vinter (Natur och kultur)

"För en tänkande, prövande, intelligent roman med oväntad psykologisk skärpa och uppenbar känsla för stil."

Priset delas ut på årets debutantafton som hålls den 19 februari på Stadsteatern i Borås.

Visa mer...