Kultur & Nöje

”Glädjen är enda botemedlet”

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Prideparad i Stockholm förra året. Nästa vecka är det Borås tur, för första gången någonsin. Foto: TT
Foto:Vilhelm Stokstad/TT
Prideparad i Stockholm förra året. Nästa vecka är det Borås tur, för första gången någonsin. Foto: TT

Nästa vecka hålls den första pridefestivalen i Borås historia – bättre sent än aldrig.

En hade kunnat raljera över att Borås får sin första pridefestival 2016. När Stockholm har haft sin i 18 år. Göteborg i nio. När till och med Bollebygd hunnit före. Men det är aldrig försent.

En hade också kunnat tycka att det inte ska behöva skrivas en text 2016 om människors lika värde. Men det är tydligen aldrig försent för det heller.

”Hur långt man än har kommit är det alltid längre kvar”, sjöng Jocke Berg en gång. I Sverige ser vi oss gärna som ett tolerant land, men ibland har även vi längre kvar än vi tror. En pridefestival är väl inget uppseendeväckande när vi till och med ser lesbiska par i Bamse? Lätt att tänka. Samtidigt: I veckan misshandlades en man i Stockholmsförorten Rissne när han försökte stoppa ett gäng ungdomar från att riva ner en Pride-flagga. I samma veva brändes en regnbågsmålad bänk. Veckan innan dök nazister upp och delade ut flygblad på West Pride i Göteborg. Och när partiledaren Ebba Busch Thor häromdagen meddelade att hon tänker gå i Stockholms pridetåg hotade flera Kristdemokrater runt om i landet att gå ur partiet.

2016. Små händelser, större mönster. Intoleransen lever kvar på alla nivåer. I år tappade Sverige sex platser (från sjätte till tolfte) på intresseföreningen ILGA:s rankning över mänskliga rättigheter för HBTQ-personer i Europa.

Och så, i den stora världen: Orlando, det ofattbart vansinniga terrordådet mot besökarna på gayklubben Pulse. 49 personer förlorade livet för att de ville gå ut och dansa en lördagkväll. Och i Turkiet förbjuder myndigheterna Istanbuls kommande pridefestival på grund av hot om attacker.

I en tid där alla tycks desperata att skydda sina egna privilegier och världsbilder verkar folk vara allra mest rädda för kärleken. Eller snarare den kärlek de inte förstår. Könsidentiteter utöver de gudomligt binära. I en alltmer svartvit retorik blir det okända farligt.

Rädslan tar fram människans fulaste sidor: intoleransen, fördömandet, våldet. Pridefestivaler å sin sida visar upp det finaste hos människan: kärleken, toleransen, den simpla rätten att vara den man är. Och den enkla konsten att ha roligt, tillsammans. Med musik, dans, konst och möten. Att det anses provocerande – DET är det verkligt provocerande.

Därför måste glädjen fortsätta spridas. I Orlando, i Stockholm, i Borås. Det är det enda botemedlet. Och det är verkligen aldrig försent att börja.

Fakta

För övrigt…

… bjuder Borås Pride på en del bra musik, bland annat konserter med pigga Trollhättanrockarna Eldoradio (Stadsparken, fredag) och alltid lika mäktiga Lash (Textile Fashion Center, lördag)

… är fyra dagar i Berlin precis lagom för att inse att livet blir lite bättre när bartendern vet hur man blandar en amaretto sour.

… tar även nöjeskrönikörer semester, men inte utan ett sista tips: Car Seat Headrest har släppt en klassisk, charmig indierock-platta. Glad sommar!

Visa mer...