Kultur & Nöje

TV: Se målningarna – och stora hyllningen till Borås

Borås Artikeln publicerades
Foto:Anton Hedberg

På torsdag kväll drar No Limit-festivalen i gång på riktigt. Men redan nu kan man se flera konstverk växa fram runt om i staden.

Konstnärerna Avo och Pichi har hissats upp i sin skylift vid väggen i Simonland och precis börjat leka fram en graffitibakgrund. De utgör duon PichiAvo från Spanien.

– Vi improviserar alltid fram en bakgrund och sedan bygger vi på verket med en bild av en grekisk skulptur. Det kan ta fem till sju dagar att slutföra, säger Avo.

Hur är det att arbeta två personer tillsammans?

– Det är inte så vanligt att man gör det inom graffiti. Man får lägga sitt ego åt sidan och vara öppensinnad. Man måste fokusera på väggen och målningen. Två hjärnor som arbetar tillsammans är alltid bättre än en.

Bråkar ni ibland?

– Ja, självklart. Det är poängen. Vi bråkar med varandra men vi delar ändå samma vision så vi har inga stora problem.

På Södra Nybrogatan 2 lägger den spanska illustraören Dulk precis på en ljusblå färg som ska gestalta havet i målningen. Hans konstverk innehåller element av surrealism och blandar fiktion och fakta. En mamma och sin dotter stannar till och tittar nyfiket på väggen.

– Det är trevligt när folk stannar och tittar. Det är viktigt att de tycker om verket, det är ju de som ska se det, säger Dulk.

Han hämtar alltid inspiration från landet som han reser till.

– Jag älskar djur och det här verket har referenser till djurlivet i Sverige. Så har jag blandat det med en tjej som drömmer.

Men det är inte bara väggar som används som målarduk under årets festival. Konstnären David Zinn från USA improviserar fram teckningar på marken. När BT träffar honom sitter han vid Rådhusterrassen och målar. I vanliga fall använder han främst krita och kol men under No Limit kommer han att använda sig av akrylfärg på fyra av hans verk för att de ska hålla längre.

– Jag har skapat ett verk varje dag inför festivalen eftersom det krävdes tillstånd för de som ska sitta längre. Under festivalen kommer jag gå runt och måla med krita och kol.

Vad kommer du att måla då?

– Jag gillar fontänen här bakom mig. Det vore kul att färglägga djuren exempelvis. Men jag försöker att inte förälska mig för mycket i en plats om det skulle regna och det inte går att måla där.

Kommer din gröna figur Sluggo att dyka upp?

– Jag hoppas det. Han brukar titta fram på misskötta platser där det behövs glädje. No Limit-festivalen gör att det kanske inte behövs.

Fakta

Mer No limit på webben

18.00 Direktsänder BT invigningen av festivalen på Borås Stadsmuseum.

Du hittar även artiklar inför och efter invigningen på

http://www.bt.se/nolimit/

Visa mer...