Kultur & Nöje

Dagsaktuell ilska och desperation

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Set Mattsson har skrivit en dagsaktuell andra världskrigsthriller om Köpenhamn under Nazi­tysklands ockupation. Ilskan smittar av sig på läsaren, tycker Bengt Eriksson.

Så länge min bror andas

Författare:

Set Mattsson

Förlag:

Historiska Media

Men Set Mattsson hade ju sagt att nästa gång skulle han hoppa framåt i tiden och skildra polisen Palm och journalisten Jonnervik på det svenska folkhemmets 50-tal. Istället har Mattsson skrivit en slags parallellroman till sin polistrilogi om Malmö vid andra världskrigets slut. Han förflyttar sig några år bakåt och placerar berättelsen på andra sidan Öresund.

Och detta gör han, det är känslan jag får, av nödtvång. För att han måste, inte kan låta bli, annars hade han varit en liten lort. Malmötrilogin är lågmäld och sorgsen, medan den nya romanen kännetecknas av desperation och ilska.

”Så länge min bror andas” blev heller ingen polisroman utan en dagsaktuell andra världskrigsthriller om Köpenhamn under Nazitysklands ockupation.

Set Mattsson börjar i augusti 1943, för att sen gå framåt och bakåt i historien. Ingen egentlig huvudperson – rättare sagt, staden och tiden är huvudpersonen – utan ”Så länge min bror andas” utvecklas, sida för sida, person för person, till en kollektivroman.

Olika människor stiger in i och ut ur handlingen: tyskar och danskar, nazister, medlöpare och motståndsmän (och en motståndskvinna) samt de – betoning på bägge orden – danska judarna.

Danmark hade alltid betraktat judarna som en del av befolkningen och själva betraktar de sig som både judar och danskar – tills ockupationsmakten i oktober 1943 börjar ta itu med ”judefrågan”, fängsla och deportera judarna till koncentrationsläger i Polen. De flyr med det lilla de får med sig och betalar flyktingsmugglare, danska fiskare, för att bli transporterade med båt till Skåne.

Där kriminalöverkonstapeln Douglas Palm och journalisten Torsten Jonnervik väntar på bryggan i Limhamn. Så enkelt och konkret illustreras skillnaden mellan Sverige och Danmark, Malmö och Köpenhamn, under andra världskriget och förenas den nya Köpenhamns­romanen med den före­gående Malmötrilogin.

Set Mattsson bygger hela boken på liknande scener som avlöser och går i varann: Gestapo tränger in på mosaiska trossamfundet och stjäl medlemsförteckningen, en dansk servitris vägrar godta hur hennes judiska kollega behandlas av några SS-män, en misshandlad judisk pojke förs till sjukhus (boktiteln syftar på honom), en tysk tjänsteman byter sida…

”Så länge min bror andas” är en gripande historisk roman och thriller, vars desperation och ilska smittar av sig på läsaren. De händelser och människoöden som Mattsson skildrar ger en påminnelse om några år i Europas historia som aldrig borde få glömmas men ändå har obehagliga likheter med världen idag: krig, båtflyktingar och rasism.