Kultur & Nöje

Årets böcker - BT:s kritiker listar sina favoriter

Boklördag Artikeln publicerades

BT:s recensenter väljer det bästa från 2015.

Lena Kvist: Marguerite Duras pärla är högaktuell

1 Marguerite Duras: Vicekonsuln

Övers: Kristoffer Leandoer, förlag Lind & co

Den franska författaren Marguerite Duras (1914–1996) är en av världens bästa författare. Romanen Vicekonsuln kom i svensk översättning i år. Den är en mörkt glänsande pärla, som fortfarande känns högaktuell och angelägen. Läsaren får följa tre personer som kommer till Calcutta i Indien i början av 1900-talet: en fransk vicekonsul, en tiggerska och en smådekadent ambassadörshustru. På 200 tunna sidor känns det som om hela världen får plats.

2 Agneta Pleijel: Spådomen

Förlag: Norstedts

Agneta Pleijels fina Spådomen kunde ha fått Augustpriset i år. Det fick hon inte, men läs boken ändå. Den handlar om att vara ung flicka på 1950- och 60-talen, i en familj där föräldrarnas äktenskap faller sönder. Starkt och rakt.

3 Åsa Foster: Förresten gör folk så märkliga saker nuförtiden

Förlag: Forum

Åsa Fosters novellsamling är mörk och sugande vemodig. Men också överraskande rolig – en sida hon inte visat förut. Med denna starka andrabok visar Åsa Foster att hon är en ny svensk författare att räkna med.

Niclas Sennerteg: Fullt av aha-upplevelser

1 Lennart Pehrson: Den nya tiden - utvandringen till Amerika III

Förlag: Norstedts

Sista delen av Lennart Pehrsons mäktiga trilogi om den svenska emigrationen till Amerika är given på förstaplatsen. Detta för att återigen få möjlighet hylla hela trebandsverket som är medryckande, elegant skrivet och fullt av aha-upplevelser. När man lägger ifrån sig Den nya tiden är det med samma slags vemod som uppstår efter att man avslutat en briljant roman, och på något sätt vill stanna kvar i författarens universum.

2 Anders Rydell: Boktjuvarna - jakten på de försvunna biblioteken

Förlag: Norstedts

En spännande detektivjakt efter ett europeiskt kulturarv som nazisterna gjorde sitt bästa för att plundra eller utplåna. Seriös forskning med Dan Brown-feeling.

3 Maja Hagerman: Käraste Herman – rasbiologen Herman Lundborgs gåta

Förlag: Norstedts

Denna intressanta och välskrivna bok är den första egentliga biografin över den omskrivne rasbiologen Herman Lundborg. Hagerman fångar en obehaglig man full av paradoxer.

Rebecka Åhlund: Gripande om kvinnor på Beckomberga

1 Karin Johannisson: Den sårade divan

Förlag: Albert Bonniers förlag

Med tre konstnärssjälar: Sigrid Hjertén, Agnes von Krusenstjerna och Nelly Sachs som utgångskaraktärer går Karin Johannisson på sitt sedvanligt inkännande, skärskådande och tvärvetenskapliga manér igenom narrativet om kvinnlig galenskap. Gripande, what-the-fuckande och tankeväckande om långbad med cigaretter på Beckomberga, lobotomi samt sexualitet, psykologi, kropp och kultur.

2 Jörgen Hjerdt: Befriad

Förlag: Weyler

En klaustrofobisk, suggestiv och ja, faktiskt becksvart men ändå humoristisk berättelse om en man som bestämmer sig för att livet inte längre är värt att leva, trots att han har barn och ett helt okej liv.

3 Martin Kellerman: Allt blir inget

Förlag: Albert Bonniers förlag

Sveriges mest berömda serietecknare har skrivit en roman om hopplöshet, hemodlad marijuana, depraverat leverne och lakoniska unga människor i skärgårdsmiljö. Samtidsstudie, kammarspel och meskalin-tripp i ett.

Björn Werner: Viktig kunskap om Syrien

1. Samar Yazbek - resa in i tomheten

Övers: Marie Anell, förlag: Ordfront

På knivsudden mellan romankonst och det dokumentära skildrar journalisten och exilsyriskan Samar Yazbek hudnära krigets Syrien, ett land hon menar inte längre finns. Denna resa genom förkolnade ruiner, vansinne och död, bland civilbefolkning, islamister och rebeller är en viktig strimma kunskap om kriget. En katastrof som, oavsett vad vi tycker om saken, nu inte bara skakar Mellanöstern utan också hela Europa i grunden.

2. Atul Gawande - Att vara dödlig

Övers: Ulrika Junker Mirandra

Förlag: Volante

Läkekonsten har gått så långt att döden är förhandlingsbar. Men är det värt att överleva till varje pris? Läkaren Gawande väcker jobbiga tankar som många, förr eller senare, måste ta ställning till.

3.Carina Bergfeldt - Sju dagar kvar att leva

Förlag: Norstedts

En lika stark som snabbslukad reportagebok om det amerikanska dödsstraffets många obehagliga nyanser. Carina Bergfeldt som gör allt för att få oss att förstå alla sidor av myntet.

Annika Koldenius: Lila är årets läsupplevelse

1 Marilynne Robinson: Lila


Översättning: Niclas Nilsson 


Förlag: Weyler


Årets största läsupplevelse är utan tvekan denna djupt mänskliga roman om mötet mellan två ensamma människor i 1920-talets Amerika. Den unga hemlösa kvinnan Lila är uppvuxen i en hård tillvaro på vägarna. Hon hittas av prästen och änklingen John Ames och de två gifter sig. Romanen tar upp existentiella frågor om vår tillvaro, om att tro, om att lita på någon annan när man tidigare rett sig själv. Allt berättat med innerlighet.

2 Aris Fioretos: Mary


Förlag: Norstedts


Årets roman som gnagt sig mest in under huden är Mary. En briljant roman om vad som blir kvar av en människa i fångenskap i en militärdiktatur, skriven på hjärtskärande vacker och långsam prosa.

3 Kristofer Folkhammar: Magisterlekarna


Förlag: Natur & Kultur


Årets roman som satt störst avtryck hos mig är denna sodomitiska melodram om de vackra pojkarna på Läroverket, som på glittrande exakt prosa leker med invanda föreställningar om kön.

Martin Lagerholm: Stilmedvetet om ondskans natur

1 Olga Tokarczuk: Jakobsböckerna

Översättning: Jan Henrik Swahn

Förlag: Ariel

Ett episkt storverk på tusen sidor om den historiska figuren Jakob Franks märkliga levnadsöde under mitten av 1700-talet. Om denne frälsare, scharlatan och mytoman i dåtidens Podolien (sydöstra Polen) berättar Tokarczuk med stilmedveten förkonstling och stegrad diktion. Ett myllrande och polyfoniskt epos, en metafysiskt laddad berättelse om religiös fanatism och frihetspatos, om ondskans natur och det gudomligas eventuella uppenbarelser på jorden.

2 Thomas Mann: Doktor Faustus

Översättning: Ulrika Wallenström

Förlag: Albert Bonniers

Manns epokgörande idéroman om sitt älskade Tysklands mefistofeliska öde, från upphöjd kulturnation till nazistiskt pöbelvälde. Allt berättat med Faust-myten som lös ram. Nu i Ulrika Wallenströms fenomenala nyöversättning.

3 George Prochnik: Stefan Zweig vid världens ände

Översättning: Margareta Eklöf

Förlag: Atlantis

En fri och intellektuellt lödig essä snarare än en konventionell biografi om den österrikisk-judiske författaren och de litterära salongernas okrönte ceremonimästare Stefan Zweigs fatala exiltillvaro i USA och Brasilien under andra världskriget.

Maria Ehrenberg: Ett Nobelpris som hamnade rätt

1 Svetlana Aleksijevitj: De sista vittnena

Övers: Kajsa Öberg-Lindsten

Förlag: Ersatz

Boken om barnens erfarenheter av andra världskriget är en höjdpunkt i författarskapet; starkt, lågmält och sanslöst aktuell. De utsätts för de största svek ett barn kan råka ut för: mista familjen, bli utnyttjad och fråntagen sin barndom. Aleksijevitjs storhet är att hon gör det outhärdliga uthärdligt. Den lågmälda berättartonen, den enskilda stämman, det rapporterande sättet gör att man orkar. Värd sitt nobelpris.

2 Julie Sten-Knudsen: Atlanten växer: dikter

Översättning: Jenny Tunedal

Förlag: Rámus förlag

Främlingsfientlighet gestaltas genom två systrar. Samma mamma, olika pappor, den ena ljus i hyn, den andra mörk. Den ena rätt, den andra fel. Ännu en bra dansk lyriker.

3 Karin Bojs: Min europeiska familj

Förlag: Albert Bonniers

Vi är alla afrikaner. Bojs förenar passion för vetenskap med förmåga att göra det svåra begripligt. Hon följer människans utveckling och utvandring från Afrika och upp till Sverige genom sin egen släkthistoria.

Jan Karlsson: Suggestivt och vackert av Fosse

1 Jon Fosse: Trilogin

Övers Urban Andersson, förlag: Albert Bonniers

Inte ens agnostikern – eller ateisten – kan ta miste på de bibliska blinkningarna i dessa tre kortromaner av norrmannen som vann Nordiska Rådets litteraturpris och snart nog förmodligen ett annat, större pris. Ballad, fuga, legend i legering. Ett suggestivt språk – fyllt av upprepning och variationer på temat – gör att läsaren sitter som klistrad i fåtöljen. Andlöst vacker och storartad julläsning, dessutom.

2 Stina Stoor: Bli som folk

Förlag: Norstedts

Nio noveller från det svenska litteraturlandskapet framför andra, Västerbotten. Dialektalt idiom, men universellt stoff, gärna ur flickperspektiv. En osäkrad tillvaro, präglad av förlust, framskrivs i gränstrakten mellan jag och värld, natur och kultur. Jo.

3 Ayi Kwei Armah: De vackra är ännu inte födda (övers Jan Ristarp, Modernista).

Intelligent och tidlös analys av pengars makt och maktens pengar från ett korrumperat Ghana som hade kunnat vara vilket annat land som helst. Väl avvägt bildspråk kombineras med sublima ironier, stillsamma parodier och satanisk satir.

Naima Chahboun: Vackert och våldsamt hos Klougart

1 Josefine Klougart: Om mörker

Översättning: Johanne Lykke Holm

Förlag: Albert Bonniers

En man och en kvinna, en sjukdom och en ridolycka, ljus och mörker. På hypnotisk prosa tecknar Josefin Klougart en vacker och våldsam berättelse om kärlek, ensamhet och död. Varje mening sträcker sig mot det begripligas utkant; dubbelprojiceringar och perspektivförskjutningar vidgar seendet och bereder rum för ständigt nya verkligheter. Som en oändlig räcka glasdörrar som rytmiskt glider isär och ihop, styrda av en osynlig fotocell.

2 Henriikka Tavi: Hoppet

Översättning: Henrika Ringbom

Förlag: Ellerströms

En upptäcktsfärd genom språket, historien och naturen. Med sällan skådad lätthet och tonsäkerhet tar Henriikka Tavis dikter ett poetiskt grepp om världsalltet. Som att se livet och döden trava sida vid sida över barndomens blomstrande sommaräng.

3 Cilla Naumann: Bära barnet hem

Förlag: Natur&Kultur

På tät och genomlyst prosa utforskar Cilla Naumann föräldraskapets komplexa väv av kärlek, arv och makt. Ur erfarenheten av att adoptera ett barn föds en roman som är på en gång språkligt nyanserad, psykologiskt insiktsfull och politiskt brännande.

Christian Swalander: Upprorisk kraft och litterär kreativitet

1 Karin Johannisson: Den sårade divan

Förlag: Albert Bonniers

Den sårade divan kallas facklitteratur, men det är en alldeles för fyrkantig kategorisering. Här sammanfaller det gediget forskningsbaserade och biografiska med en litterär kreativitet och dramaturgi som gör boken andlöst spännande. Berättelsen om Agnes von Krusenstjernas, Nelly Sachs och Sigrid Hjerténs liv som sjukdomsfall i en patriarkaliskt normerad, okänslig och ofta grym vårdsväng är gripande och tragiska – men rymmer också upprorisk kraft.

2. Svetlana Aleksijevitj: De sista vittnena

Översättning: Kajsa Öberg Lindsten

Förlag: Ersatz

Den tyska terrorn mot civilbefolkningen under andra världskriget dokumenteras på ett sätt som visar betydelsen av motstånd mot terrorismen också i vår tid.

3. Camila Astorga Diaz m fl: Rummet

Förlag: Galago

Fräck, fräsch, frejdig, ironisk och normkritisk: årets mest utskällda bok är mycket bättre än sitt rykte. Fyra kvinnor med mörkare hud än landets statistiska genomsnitt sätter färg på debatten. Läs den och bli glad och förbannad.