Kultur & Nöje

Vinnarens nya planer

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Maxim Grigoriev pekade på champagneflaskan som svar på hur han skulle fira vinsten. Redan följande dag åker han till Berlin.
Foto:Lisa Brunzell
Maxim Grigoriev pekade på champagneflaskan som svar på hur han skulle fira vinsten. Redan följande dag åker han till Berlin.

Borås Tidnings debutantpris 2015 går till Maxim Grigoriev för sin novellsamling Städer.

En total överraskning för författaren.

– Jag hade inget tacktal förberett, säger han.

Strax innan klockan 21 stod det klart. Maxim Grigoriev blev den segrande författaren som fick gå hem 100 000 kronor rikare. Bland strålkastarljus och guldkonfetti på Borås stadsteaters stora scen fick han motta Borås Tidnings debutantpris av BT:s chefredaktör Stefan Eklund och författaren Ebba Witt-Brattström.

– Jag hade inte väntat mig att vinna. Det betyder oerhört mycket. Jag hoppas kunna skriva många fler böcker för att ha möjligheten att leva upp till det här, säger Maxim Grigoriev.

Han fick ta emot blommor, champagne och en skulptur av Eva Hild. De övriga nominerade Negar Nesah, Tove Folkesson, Åsa Foster och Agnes Gerner applåderade också glatt åt Maxim Grigoriev som höll sig förhållandevis lugn under prisutdelningen.

– Jag tänkte att jag var väldigt nöjd med att bara bli nominerad. Priset känns egentligen som en bonus, säger han.

I år är det också ett inofficiellt jubileum då det är den femtonde debutantförfattaren som Borås Tidning presenterar som vinnare. Med för att förgylla kvällen fanns Boråsbandet The Stomping Academy som inledde ceremonin 18.30 med sina storbandsdoftande låtarrangemang. Under kvällen gästade även litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström. Stefan Eklund presenterade henne som en författare som under många år inte fått den uppmärksamhet hon förtjänat. De diskuterade hennes nya bok Stå i bredd där hon vill återupprätta litteraturen som kom fram under 70-talet.

– Böcker kom verkligen att förändra samhället då. Och människor har kommit fram till mig och tackat för att jag har skildrat den tiden och böckerna som förändrade deras liv, säger Ebba Witt-Brattström.

Borås Tidnings debutantprisvinnare Maxim Grigoriev har sedan flera år varit bosatt i olika europeiska städer. Och dagen hade också föranletts av en betydligt längre resa än de övriga nominerade. Resan gick från Paris och bara dagen efter fortsätter den till Berlin. Hans första novellsamling Städer binds samman av 12 noveller där just resan står i fokus. De går till platser som S:t Petersburg, Odessa, Porto, Aten och Berlin. Flera av berättelserna utspelar sig även i Ryssland där han skildrar städernas förfall.

– Jag ser städer som spelplatser för tidens gång. Jag skriver dessa texter utifrån hur tiden går, hur den påverkar omvärlden och vår omfattning av omvärlden, säger Maxim Grigoriev.

Samtidigt menar författaren att flera av personerna egentligen befinner sig på samma plats hela tiden. Och enligt honom själv handlar boken inte om något speciellt överhuvudtaget. Under kvällen fick han chansen att reda ut sin förklaring.

– Jag har gjort ett försök att teckna frånvaron. Det kanske handlar om förlust eller något som vi aldrig haft. Jag har inte velat skriva tydliga historier om människor som lider. Det handlar mer om en gråzon där det är svårt att veta vad som händer. Det är långa ögonblick som dras ut. Där står staden som en symbol för det, säger han.

Efter prisutdelningen fortsatte firandet för Maxim Grigoriev innan det dagen efter blir dags att ge sig ut i Europa igen.

– Nu under hösten ska jag genast sätta igång och skriva igen, säger han.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Fakta

Juryns motivering

För en roman som livfullt gestaltar mänsklig värme och kyla och visar hur stark fiktionens kraft kan vara.

Maxim Grigoriev blir den femtonde vinnaren av Borås Tidnings Debutantpris. Hans novellsamling Städer ges ut av Albert Bonniers förlag. Övriga nominerade var Åsa Foster, Man måste inte alltid tala om det, Tove Folkesson, Kalmars Jägarinnor, Agnes Gerner, Skall och Negar Naseh med Under all denna vinter.

Förra årets vinnare var Anna Fock som var den första vinnaren som delade prissumman med de övriga nominerade.

Visa mer...