GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Drake vägrar förändras – och det är helt okej

Drake är sitt gamla vanliga jag. Soundet är sig likt och rapparen är fortfarande plågad av kärlek och kändisskap. Och jag är helt okej med det. Varför ändra på ett vinnande koncept?
Skivrecension • Publicerad 8 september 2021
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Artisten Drake låter som han brukar. Och det är inte alls dumt, tycker recensenten Tuva Lejonklou.
Artisten Drake låter som han brukar. Och det är inte alls dumt, tycker recensenten Tuva Lejonklou.Foto: Chris Pizzello
Hiphop

Drake

Album: Certified lover boy

Skivbolag: OVO/Republic/Universal

Förväntningarna på Drake är skyhöga. Inte minst med tanke på att rivalen Kanye West en knapp vecka tidigare släppte albumet “Donda”. Rapparnas eviga beef har trappats upp och nu skapat ett perfekt läge för jämförelse. Och medan många verkar tycka att Kanye har skapat något nytänkande, blir besvikelsen över Drakes ovillighet att förändras uppenbar.

Drake har genom sin karriär hånats för att vara självömkande. Det stämmer fortfarande i allra högsta grad. Han plågas av ständiga kärleksproblem, att vara ensam på toppen och omringad av falskhet. Det som tar störst plats i hans musik är helt enligt tradition hans ego. Men kan vi verkligen förvänta oss att artister gör om sig på nytt inför varje albumsläpp? Drake är nog den universellt största och kanske också mest omtyckta rapparen i sin generation. Så pass stor att han faktiskt kan komma undan med att bara vara sig själv. Att han inte överraskar ändrar inte det faktum att Drake skapar bra musik. Den behöver inte analyseras och dechiffreras. Den toppar topplistorna och passar perfekt in i fansens spellistor.

Ljudbilden är jämn och byggs upp av de välproducerade och catchiga beats han är känd för. Flera av Drakes tidigare hits har inslag av bland annat dancehall och grime. Detta saknas dessvärre i “Certified lover boy”, som mest varierar i tempo och ton snarare än sound.

Skivan har features från några av industrins största namn. Bland annat Jay-Z, Lil Wayne och Travis Scott. Men det är de mindre gästartisterna som träffar rätt. Giveon har en ljuv röst och Tems bjuder på härlig afropop, men den allra bästa är sångerskan Yebba. Hennes hjärtskärande röst tillsammans med ett ensamt pianospel känns som att andas frisk luft. “No friends in the industry” bjuder på ett mer grime-aktigt beat och en hårdare ton. Drake pikar bland annat Kanye West när han rappar att de “turned me evil”.

Drake vägrar förändras. Trots att lite mer variation i sound inte hade skadat skapar han fortfarande bra musik. Och det finns ingen poäng med att ändra på ett vinnande koncept.

Tuva LejonklouSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.