Annons
Nyheter

Vårdvalet ger makt till oss patienter

Halland gick före med vårdvalsmodellen. Den som innebär att du som patient fritt väljer vilken vårdgivare du vill vända dig till inom landstinget. Du kan byta varje kvartal, om du är missnöjd. Bor du i Kungsbacka kan du välja en vårdgivare i Laholm, om du så vill. Många använder sig också av den nya friheten.
Nyheter • Publicerad 24 april 2008

Modellen har gynnat både patienterna och skattebetalarna, konstaterar nu forskaren Gert Paulsson som är specialist på offentliga organisationer.

Här har jag en liten personlig erfarenhet att redovisa. Nyligen besökte jag min traditionella vårdcentral och tog lite prover. När svaret kom i brev hem var det visserligen mitt namn på beskedet med det avsåg en helt annan person. I det gamla systemet hade jag fått nöja mig med en syrlig kommentar, som ingen kanske tagit så allvarligt på. Men nu kan jag sätta en smula makt bakom orden och gå över till en annan vårdcentral, privat eller landstingsdriven. De privata har idag en allt större andel av patienterna. Kanske för att de måste bevisa att de är bättre.

Annons

En utredare har just i dagarna föreslagit att systemet ska bli obligatoriskt i hela landet. Jag tror inte att det behövs eftersom fördelarna är så uppenbara att väljarna kommer att kräva vårdval. Det gäller bara att ge uppmärksamhet åt det och göra det till en valfråga. I Halland har den borgerliga majoriteten? fattat beslutet i harmoni med socialdemokraterna. Så är det dock inte överallt.

Gert Paulsson talar om fördelarna för skattebetalare och patienter. Men även kvaliteten i vården påverkas förstås av att de bästa drar till sig kunderna. Det finns en kvalitetsanalys att ta del av för den som vill veta vilken vårdgivare som är bäst. Den sämsta vårdcentralen kanske får slå igen om den inte kan hävda sig. Är det hela världen?

Att det blivit sådant larm om vårdvalet i Stockholm beror nog mest på att Mona Sahlin vill ha en ”rättvisefråga” att använda mot borgerligheten. Men rättvisan är ju faktiskt större om valfriheten är större. Så länge inte plånboken inte kan styra och det kan den inte i Halland. Där tilldelas varje medborgare en vårdpeng som följer med till den vårdgivare man väljer. De lite äldre har dessutom en lite större slant eftersom de antas ta mer tid.

Svartmålarkompaniet i socialdemokratin har nu svårigheter att svärta ner vårdvalet. Det sägs att alla privata vårdcentraler skulle hamna i innerstäderna eftersom det skulle var lönsammast där med de lättaste patienterna. Man talar om att efterfrågan på vård inte är detsamma som behovet av vård. Och något kan det ligga i det. Men de småförkylningar som belamrar akutmottagningarna handlar också om mera efterfrågan än om egentligt behov.

Mona Sahlin är så orolig att direktören och arbetaren inte längre ska dela väntrum, som hon med din typiska klassretorik beskriver läget. Också ett besynnerligt mål. Hellre gemenskap i en lång vårdkö där man inte har ett ord med i laget, än frihet för arbetaren att gå till en vårdcentral i Stockholms innerstad, om han skulle önska.

Lennart Hjelmstedt

f.d. chefredaktör

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons