Annons
Nyheter

Välkomna Varbergs expansion

Det går bra för Varberg. Låg skatt och ett överskott i budgeten på 50 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2008

Staden är borgerligt styrd och oppositionen ser som sin plikt att vara emot, även i detta förmånliga läge. Och så ska det väl vara. Småsnålhet förekommer likafullt. Kommunens informationsblad har dragits in. Annat att förtiga.

Varberg expanderar hur som helst i snabb takt. Sommartid förstås, men även över året. Idag bor 56.000 människor i västkuststaden. 500–600 nya tillkommer varje år trots att det är svårt och dyrt att komma över bostäder. Näringslivet går bra, vilket den som anländer från Borås lätt kan förvissa sig om vid Varberg Norr. De tre höghusen på Sörse signalerar för den söderifrånkommande att här finns det ambitioner.

Annons

Större befolkning innebär större underlag för allt. Inte minst för vård och handel men också för kultur och uteätarmöjligheter. En ny stormarknad kommer söder om stan och det innebär bättre konkurrens, även om prisläget i livsmedelssektorn är hyggligt redan nu.

De flesta människor brukar välkomna en sådan utveckling. Mer resurser är förutsättningen för mycket, t.ex. bra äldreomsorg för Varbergsbor som njutit hela livet av idyllen. Utan bidragen från Marks och Borås och Ulricehamns tillresta sommarmedborgare hade Varberg varit avsevärt fattigare. Det finns skalfördelar med stora städer, även om det förstås också finns nackdelar.

Dock finns det de som mest ser faror i utvecklingen. I Hallands Nyheter kunde man nyligen läsa ett inlägg av en aktad Varbergsbo som, hör och häpna, ville stoppa Varbergs tillväxt! Vad innebär det för oss som bor i staden om Varberg kommer att ha 65.000 invånare i stället för 56.000? Hur går det med vår livskvalitet i så fall? Mer bilkaravaner, högre villapriser, natur som försvinner. Skribenten menar att man i stället borde inrikta sig på ”den optimala staden”. Varberg som småstad håller på att försvinna, klagar han.

Urbaniseringen har pågått sedan den industriella revolutionen satte in för 150 år sedan. Idag bor fler människor i städerna än på landsbygden. Över hela världen. Därför att staden ger fler möjligheter.

Hur det skulle vara möjligt att förhindra människor att flytta till Varberg eller andra idyller är inte lätt att förstå så länge medborgarna har rätt att bo var de vill och rätt att välja en politisk majoritet som vill ha utveckling, inte stillastående. Stillastående är tillbakagång. Bostadsband av det slag som en gång fanns i Danmark avskaffades för 140 år sedan.

Vad är den optimala staden är 10.000-kronorsfrågan. Vilka är kriterierna för en sådan stad? Gångavstånd till torget? Att få vara ensam på stranden?

I drömmen om den optimala staden ligger inte bara en rejäl näve nostalgi, där finns också en tumsbredd avoghet mot inflyttare. Globaliseringsmotståndare, miljöpartister, grönavågare och nostalgiker förenas i motståndet mot det de ser som en tillväxtökning som de anser råkat i sken. Fast i grund och botten är de nog inte beredda att avstå från särskilt mycket av det som tillväxten skapat – mindre fattigdom, färre krig och längre liv.

Lennart Hjelmstedt

f.d. chefredaktör Blekinge Läns Tidning

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons