Annons
Nyheter

Trygga trion blir en knepig kvartett

Vem blir störst av de tre? Det har varit standardfrågan inför finska riksdagsval. Men på söndag utvidgas makttrion Samlingspartiet, Centern och Socialdemokraterna till en kvartett där också Sannfinländarna ingår.
Nyheter • Publicerad 15 april 2011
Partiledarna Jutta Urpilainen (S), Mari Kiviniemi (C), Jyrki Katainen (Samlingspartiet) och Sannfinländarnas Timo Soini debatterar inför söndagens parlamentsval. Sannfinländarna har lockat röster från de tre andra partierna skriver gästkrönikör Stefan Holmström från Borgåbladet.
Partiledarna Jutta Urpilainen (S), Mari Kiviniemi (C), Jyrki Katainen (Samlingspartiet) och Sannfinländarnas Timo Soini debatterar inför söndagens parlamentsval. Sannfinländarna har lockat röster från de tre andra partierna skriver gästkrönikör Stefan Holmström från Borgåbladet.Foto: Seppo Samuli

Sannfinländarnas snabba frammarsch saknar motstycke i finländsk politik. Från att ha fått 4 procent av rösterna i riksdagsvalet 2007, har gallupunderstödet nu legat mellan 16,9 och 18,4 procent. Medvinden verkar ha mojnat något, men det är osannolikt att valdagens resultat innebär ett ras för populistpartiet.

Sannfinländarna har lockat anhängare från alla de tre största partierna. Centern tappar stöd bland glesbygdsfolkningen, de som populärt kallas "det bortglömda folket".Socialdemokraterna lider av en identitetskris i välfärdssamhället och sägs ha glömt arbetarklassen. Samlingspartiet – som inför förra valet marknadsförde sig som det "nya arbetarpartiet" – har i sin tur backat bland dem som står för hårdare värderingar.

Annons

Det finns skäl att inte underskatta effekten av de senaste årens valfinansieringsskandaler eller misstron mot de etablerade partierna. Missnöjet har också urartat till sådant som tidigare varit okänt, såsom våld i samband med valtillställningar.

För ett par veckor sedan angrep unga män från en öppet rasistisk grupp några kandidater på ett torgjippo i Uleåborg. Partiaktiva har också råkat i handgemäng med varandra. Det här är något helt nytt i ett land där "spontana valprotester" förr betytt skadegörelse, förstörd valreklam.

För de mindre partierna Vänsterförbundet (8 procent), Kristdemokraterna (4,5 procent) och Svenska folkpartiet (4,5 procent) har Sannfinländarnas frammarsch knappast haft märkbara effekter.

Turbulensen kring de stora partierna kan kanske till och med gynna de mindre. Detta gäller särskilt Svenska folkpartiet, SFP, vars anhängare sluter upp bakom partiet som en följd av Sannfinländarnas hätska kritik mot det svenska språkets ställning.

De gröna, däremot, verkar något skakiga efter fyra år i regeringen. Gallupunderstödet har dalat sedan 2009, från 11 till 8 procent. Partiets trovärdighet har lidit av att det valt att sitta kvar i en regering som godkänt mer kärnkraft; i kärnkraftsfrågor har De gröna till och med haft en specialsits där de i riksdagen har tillåtits rösta mot regeringens linje.

Är det då tänkbart att protestera-mot-det-mesta-partiet Sannfinländarna flyttar sina politiska riktmärken så mycket att partiet kan erbjudas ministerportföljer? Svaret är ja. Timo Soini är en kalkylerande realist. Om partiet inte tar chansen nu, kan det hända att den aldrig dyker upp igen.

Oberoende av Sannfinländarnas understöd i söndagens val, är en sak klar: debattklimatet i Finland har lyfts upp till en mycket fränare nivå. Attityderna har hårdnat. I slutändan är det ändå inte Sannfinländarna som avgör utvecklingen.

Det avgörande är om Samlingspartiet, Centern eller Socialdemokraterna fortsätter att fria till Sannfinländarnas anhängare med en hårdare linje i EU-, minoritets- och invandringsfrågor. Det är en mycket viktigare fråga än om Sannfinländarna får 15 eller 18 procent av rösterna.

Stefan Holmström

chefredaktör för opinion

och debatt i Borgåbladet och Östra Nyland

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons