Syrien behöver förändring
Med officiell uppbackning och stor uppslutning högtidlighöll man i stället Nakba (Katastrofen) som Israels födelse kallas bland palestinierna, eftersom enligt FN:s beräkningar omkring 700.000 palestinier fördrevs eller flydde i samband med att den judiska statens bildades 1948. Idag har dessa flyktingar blivit närmare 4,5 miljoner. Många lever i flyktingläger runt om i arabvärlden.
En marsch genom huvudstaden Damaskus till stöd för palestinierna fick stort utrymme i den hårt kontrollerade syriska pressen. Färgbilder publicerades på förstasidorna och alla var noga med att uttala sitt stöd, uppmärksamma det palestinska motståndet och fördöma ockupationsmakten. På officiellt håll gör man stor affär av sin solidaritet med palestinierna.
I det palestinska flyktinglägret Yarmouk, som vuxit upp till en stadsdel med 150.000 invånare utanför Damaskus, rådde dock till stora delar business as usual. Affärerna höll öppet och gatorna var fulla av folk sysselsatta med sina vardagliga bestyr. Bortsett från att många skolbarn bar svartvita palestinasjalar och att last- bilar med gröna flaggor (Hamas) och svarta flaggor (Islamiska jihad) demonstrativt körde genom lägrets huvudgator syntes inga tecken på att dagen innebar något extra. Kanske gör man sig här inga större förhoppningar om något snart slut på flyktingsituationen.
Sammanlagt bor i dag drygt 400.000 palestinier i Syrien, en stor del av dem i läger. Yarmouk är ett av de största. Förhållandena för palestinierna i Syrien är bättre än för dem i Libanon eftersom de här har rätt till utbildning och sjukvård. Men de kan inte bli syriska medborgare och fortsätter på så sätt att vara flyktin-gar generation efter generation.
Visst finns det engagemang för palestinierna bland vanliga syrier. Men när det gäller regimen handlar det mycket om spel för gallerierna. Syrien vill nämligen gärna förhandla med Israel om fred. Och efter åtta års uppehåll meddelade Israel och Syrien på onsdagen att de har återupptagit sina fredsförhandlingar – med Turkiet som medlare. Syriens villkor är klara.
Man vill ha tillbaka Golan-höjderna som Israel ockuperar sedan 1967. Den israeliska sidan anses intresserad av en uppgörelse för att bryta det på senaste tiden rosiga förhållandet mellan Syrien och Iran. Man vill också förmå Syrien att sluta stödja de palestinska rörelserna Hamas och Islamiska jihad liksom den islamistiska rörelsen Hizbollah i Libanon.
Syriens stöd för Hizbollah är dock mäkta populärt på hemmaplan och bilder på den syriske presidenten Bashar al-Assad tillsammans med Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah är en vanlig syn.
Klart är dock att Syrien behöver förändring. Landet är pressat på flera sätt. USA har infört ekonomiska sanktioner. Oljan är på väg att ta slut även om det höga priset än så länge kompenserar för att källorna sinar. Samtidigt blir invånarna allt fler, dock inte främst genom höga födelsetal. Förutom de 400.000 palestinska flyktingarna finns sedan USA:s invasion i Irak omkring en miljon irakiska flyktingar i landet, de flesta i Damaskus-området.
– Här blir mer och mer folk. Jobben räcker inte till. De är dessutom så dåligt betalda att många behöver två för att försörja en familj. Samtidigt stiger priserna, särskilt på bränsle, klagar en man.
Många hoppas att fred med Israel skulle kunna bli början på något nytt.
Marie Anell
frilansjournalist