Annons
Nyheter

Svahnström: I Danmark är det inte rökt för flummiga politiker

Tänk om – jag skriver bara, tänk om – Ulf Olsson (S) plötsligt föreslog att Borås Stad skulle legalisera haschet, själv odla cannabisplantan och att kommunen skulle inrätta egna försäljningsställen.
Då skulle han vara en politiskt död man.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2014

Tänk om – jag skriver bara, tänk om – Ulf Olsson (S) plötsligt föreslog att Borås Stad skulle legalisera haschet, själv odla cannabisplantan och att kommunen skulle inrätta egna försäljningsställen.

Då skulle han vara en politiskt död man.

Annons

Men i Köpenhamn går det för sig. Där vill överborgmästaren nämligen att just detta ska ske i Danmarks huvudstad. Han heter Frank Jensen (S) och är kommunens högste politiker. Dessutom den man som kämpade om partiledarposten och knappt förlorade till Helle Thorning-Schmidt, idag statsminister.

Frank Jensen har med en dåres envishet tagit upp haschfrågan. Han rökte själv i sin ungdom både pot och hasch. ”Det var under min studietid, men det gav mig ingen särskild glädje”, säger överborgmästaren vars två vuxna söner också prövat cannabis.

Med detta är trion Jensen på intet sätt ovanlig i Danmark. Här har 45 procent av medborgarna i åldern 16 till 34 år rökt hasch.

11 000 danskar är allvarliga missbrukare av cannabis som ofta också är en inkörsport till ännu farligare droger. På den illegala marknaden omsätts årligen en miljard danska kronor.

Varför är då en ledande politiker så upptagen med att ständigt agera för en legalisering av haschet, med en Köpenhamnsmodell som ett försök för hela Danmark? Ja, Jensens argument är att legaliseringen skulle ge en bättre kontakt med unga missbrukare samtidigt som intäkterna minskar för de kriminella gängen. ”Vi kan inte lagstifta oss runt människors nyfikenhet. Däremot kan vi se till det är en farmaceut och inte en yrkesbrottsling som möter den som vill röka hasch.”

De som vet vad de talar om – till exempel polisen – betecknar Jensens utspel som naivt. Ordföranden i Polisförbundet säger att en legalisering inte skulle minska gängens samlade brottslighet; ”de skulle bara finna andra former för kriminalitet”. Och han tillägger: ”Det är tankeväckande att vi gör allt for att begränsa den vanliga rökningen och främja folkhälsan. Samtidigt som man alltså överväger att legalisera haschet.”

Från svensk sida hörs förstås protester. I Skåne och på Västkusten – främst – är erfarenheterna med att ta hand om svenska ungdomar som varit på Christiania i Köpenhamn och fått sitt första haschrus – inte sällan med psykoser som resultat – nedslående. Om nu Köpenhamn skulle få en ännu friare haschmarknad – man vågar knappast tänka på följderna.

Kan då Frank Jensens förslag realiseras? I Köpenhamns kommun är fem av åtta partier för en legalisering (borgerliga Venstre, Konservative och Dansk Folkeparti är emot). Men det är Folketinget som har sista ordet och här finns – gudskelov – fortfarande en majoritet som säger nej.

Men bara det faktum att en ledande politiker – utan att sparkas ut – kan hålla på så här visar något av skillnaderna mellan danskt och svenskt samhällsklimat.

Jöran Svahnström

frilansjournalist, Köpenhamn

joran.svahnstrom@nfo.nu

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons