Annons
Nyheter

Storbritannien har trots allt själen kvar

Hösten är vallmons årstid. Trots regn och rusk blommar den spröda blomman Storbritannien runt.
Nyheter • Publicerad 25 november 2009
Den kände TV-kocken Gordon Ramsay säljer vallmoblommor till stöd för krigsveteranerna. Sättet som man hedrar veteraner och stupade på säger något om Storbritannien menar Elisabeth Braw.
Den kände TV-kocken Gordon Ramsay säljer vallmoblommor till stöd för krigsveteranerna. Sättet som man hedrar veteraner och stupade på säger något om Storbritannien menar Elisabeth Braw.Foto: RICHARD LEWIS

Den blommar på folks kläder. I oktober varje år startar Poppy Appeal, Storbritanniens mest kända välgörenhetsinsamling. Man köper sin vallmo och sätter den på kavajuppslaget eller jackan för att visa sin tacksamhet mot landets alla krigsveteraner. (Plastvallmorna tillverkas till största delen av krigsveteraner, och intäkterna från insamlingen går till krigsveteransorganisationen Royal British Legion.)

Man har på sig vallmon tills klockan 11 den 11/11, då landet kollektivt minns sina fallna soldater. Klockan 11 den 11 november 1918 kapitulerade Tyskland i första världskriget, och sedan dess har Storbritannien hedrat sina soldater genom två minuters tystnad vid exakt denna tid.

Annons

Men i sann brittisk anda hedras de stupade också med en imponerande gudstjänst i Westminster Abbey, vars kyrkogård fylls med vita kors för de fallna. Drottningen deltar varje år, liksom landets ledande politiker. Om man måste dö i krig, nog skulle man önska sig att bli hedrad på detta värdiga sätt.

Det är just sådana här ceremonier ett land behöver för att bevara sin moraliska kompass. I veckan som gick dömdes två flickor, en 15-åring och en 19-åring, för att ha mobbat en flicka till den grad att de fick henne att hoppa ner från en balkong. Flickan dog.

En 12-årig pojke skars nyligen till döds i London. Pojken hade på sig fel skoluniform; hans banemän tyckte inte om hans skola. Åter och åter dör eller skadas människor som försöker göra något gott, som pappan som gick ut för att säga till tonåringar i kvarteret att de skulle sluta skräpa på hans tomt. De slog ihjäl honom.

Att ta hand om krigsveteraner är långt svårare än att skicka soldater i fält. När soldater återvänder med skador blir de levande bevis på krigets fasor, och många undviker dem. Man känner sig skyldig när man ser en soldat vars kropp stympats å samhällets vägnar.

Det är därför veteraner från impopulära krig marginaliseras, nästan skuffas bort ur allmänhetens åsyn. Det är helt enkelt för deprimerande att se dem. Detta hände med Tysklands soldater från första världskriget och med USA:s soldater från Vietnamkriget.

På Londons Royal Chelsea Hospital bor 300 pensionerade soldater i en magnifik byggnad av arkitekten Christopher Wren. Soldaterna ger staten sina löner, men i utbyte får de gratis kost, logi och läkarvård livet ut. De före detta soldaterna är stolta över sin tjänst åt landet. De klär sig alltid i sina röda soldatpensionärsuniformer, på perfekt gentemannamanér lyfter de till och med på hatten åt folk de möter på trottoaren.

Men Storbritannien är också landet där tonåringar av sina plågoandar tvingas att begå självmord. Har Storbritannien blivit anti-socialt, eller har problemet blivit ett stort ämne för att politiker nu för första gången försöker komma åt det? Jag vet inte. Jag vet dock att ett land som hedrar sina döda soldater på ett sådant fint sätt har sin själ kvar.

Elisabeth Braw

senior reporter

Metro International, London

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons