Annons
Nyheter

Plötsligt inne att kritisera Kina

Kommunistiska diktaturer utsätts sällan för så massiv och enveten granskning som den kinesiska regimen för närvarande.
Nyheter • Publicerad 8 april 2008
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Orsaken är som bekant de olympiska spelen i Peking, inte något särskilt illdåd likt massakern på Himmelska fridens torg. I Tibet upprätthålls status quo. Men det har blivit inne att kritisera Kina, och bra är ju det.

När önsketänkarna tvin-gades ge upp Sovjetunionen som det röda paradiset erbjöd Kina ett fräscht alternativ. De troende kan numera hänvisa till att arvet har förskingrats sedan enpartistaten kombinerats med marknadsekonomi. Men det återstår för dem att förklara varför praktiserad kommunism med automatik utlöser despoti i vilken kulturell miljö den än gör nerslag, i Europa eller i Orienten eller på Castros latinamerikanska Kuba.

Annons

Det var till föga tröst för offren i den organiserade dödssvältens Ukraina att den kommunistiska ideologin påstods vara så human. Priset de fick betala för proletariatets diktatur var lika högt ändå. Att se sitt barn dö av svält eller att tvingas ta det vid handen in i en nazistisk gaskammare är ändå erfarenheter utanför vår föreställningsvärld.

Reflexrörelser låter sig emellertid inte styras av förnuftig eftertanke. När projektet Levande Historia får i uppdrag att granska grymheter under kommunistiska regimer reagerar vissa grupper med principiella invändningar, som inte kom på fråga när det gällde hitlerismen. Varje tendens att sätta likhetstecken mellan det ena och det andra måste elimineras.

En liknande hållning har blivit allt mer tydlig i västerländsk opinionsbildning kring politisk islam och dess anspråk på att skriva lagar för alla människor i dess maktsfär. Det har gått med ”krig mot terrorn” som det brukar göra med överutnyttjade formuleringar, det har blivit till ett banalt slagord, som allt färre tar på allvar.

Dessutom har USA:s villkorslösa stöd till Israel och dess hårdhänta ockupationspolitik krävt sin tribut av förverkat förtroende i regionen. Lägg därtill den lättsinniga amerikanska ockupationen av Irak, och det blir enkelt att instämma i att den nuvarande presidenten troligen får en bister dom av dem som skriver vår tids historia (beroende förstås på vilka de blir).

Vi vet receptet: USA ut ur Irak! Men vad säger de irakiska opinionerna, de shiitiska, den sunnitiska, för att inte tala om den kurdiska? Hur ställer de sig till alternativen kaos eller islamisk diktatur?

Behovet av USA som alltings syndabock tycks vara gränslöst, antingen det gäller försvaret av demokratin mot kommunistisk diktatur eller religiöst motiverat våld. En amerikansk president, helst en republikansk sådan – Reagan eller Bush eller vad han nu heter – har tydligt släktskap med det stora vilddjuret i Uppenbarelseboken.

Nyligen utkom en bok av förre kabinettssekreteraren, statsrådet med mera, Pierre Schori (Draksåddens år 11 september, Irakkriget och världen efter Bush, Leopard). Det var Schori som i Olof Palmes skugga var en av konstruktörerna av den svenska neutralitetspolitiken under kalla kriget, en politik för ”gemensam säkerhet” med Sverige kurande under Natos paraply samtidigt som vi i alliansfrihetens namn gång på gång hamnade på Moskvas linje (kärnvapenfri zon i Norden, medeldistansrobotar med mera).

Det var Schori som fann renässansfursten Castro för stor för sin ö och i Helsingforsdeklarationens namn deklarerade att de baltiska staterna var sovjetiskt territorium. Nu gråter han över den amerikanska urspårningen med Bush i loket. Inte för att han har fel i allt men inte heller med förtroendet för sitt politiska omdöme helt intakt.

Världen vore måhända enklare att förstå om allt dess elände kom västerifrån. Men de enklaste svaren är inte alltid de mest tillförlitliga. Ibland kallas de demagogi.

Bengt Ingvar Ekman

Annons

Bengt Ingvar Ekman var BT:s f.d andreredaktör och medverkade i många är efter sin pensionering på ledarsidan. Han avled 14 oktober 2010.

Bengt Ingvar Ekman blev 80 år.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons