Nyheter

Musik världen

”Entre dune et savanes” är den franska underrubriken till den bedövande cd:boxen Desert Blues 3 (Network/CDA), som liksom tidigare två volymer ger ett tvärsnitt av den ökenblues som populariserats inte minst av de elgitarr-rockande Tuaregrebellerna Tinariwen.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2008

Dessa finns här tillsammans med gitarrgiganter som Djelimady Tounkara och alltför tidigt bortgångne afroblueskungen Ali Farka Touré, båda från Mali, välljudande algeriskan Souad Massi, Senegals Rokia Traoré i spännande samarbete med Kalifornien-gruppen Kronos Quartett och utsökta vokalisten Gigi från Etiopien, men bosatt i USA och gift med Bill Laswell. En unik box med färgrika bilder och djuplodande historik.

I samma anda är albumet Le Sahel, Musiques Metisses (Marabi/Naxos) med underrubriken Les rythmes du desert, en mera komprimerad samling med stjärnartister från Sahara-öknen och länderna i anknytning till denna.

Här finns kända namn som nämnda Tinariwen, Boubacar Traoré och Djelmady Tounkara, men också sensationella överraskningar som ypperliga sångerskan Mounira Mitchala från krigsdrabbade Tchad i en sprudlande ökenvals, magiska Malouna, griot från Mauretanien, Abdel Gadir Salims sudanesiska mix av arabiskt, afrikanskt och europeiskt samt Ali Farka Tourés Vieux Farka Touré i en svängande afroreggae. Superbt rakt över.

– Jag tror jag överlevde av en anledning, att berätta min historia, säger sudanske sångaren och rapparen Emmanuel Jal på nya albumet Warchild (Sonic/BAM) och anknyter till sin bakgrund som barnsoldat i inbördeskrigets Sudan, och sin räddning av brittiska hjälparbetaren Emma Mc Cune, som senare omkom i en bilolycka, men som nu hyllas av Jal i avslutningen Emma.

Emmanuel Jals afrikanska hiphop med inslag av gospel och reggae, där fred och försoning är budskapet är unik, och aldrig har klassikern Many Rivers To Cross tolkats innerligare.

Kosmopolitiska sångerskan Natacha Atlas, känd från ”worldtechno”-gruppen Transglobal Underground firar triumfer med The Mazeeka Ensemble på akustiska albumet Ana Hina (World Village/Naxos). Arabiska sånger med 1950- och 60-tals anknytning med stråkar dominerar.

En ny sida av en stor artist.

Kenneth Hammargren

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.