Annons
Nyheter

Ljunggren: Feministiskt initiativ och trenden att avstå slips

Att valet skulle bli en succé för Feministiskt initiativ förvånade föga den som likt mig besökte Swedbanks arrangemang ”Tillväxtdagarna” i Umeå härförleden.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2014
Foto: SCANPIX

Det är nämligen så att bankfolk, liksom näringslivet i stort, inte längre bär slips. Trenden har också spritt sig till politikerna, fast de åtminstone sedan 60-talet, haft en lätt sjaskig klädstil.

En förklaring till slipsens undanträngande, får jag höra när jag frågar om saken, är att några av de högsta bankhönsen tagit av sig ”slirren” – och då gör de underlydande det också. Några säger att ”det var Wallenbergarna som började”, andra hävdar att det är en smitta från USA där den slipslösa ”casual Friday” spritt sig till övriga arbetsdagar.

Annons

Men det kokar ner till att de som är på väg upp, liksom de som stagnerat, tar av sig slipsen för att antingen passa in, ta sig vidare i karriären eller åtminstone inte tappa position.

Det innebär att skulle toppdoggarna inom bankvärlden uppträda i fluga, eller gå runt i rosa jeansjacka, skulle hela branschen ställa om.

Borta är således de dagar där alla anständiga kontorsråttor hade en kavaj och slips hängande på sitt rum i den händelse de plötsligt blev inkastade på en lunch med franska kolleger.

Denna förklaring ligger på ”mellannivå” och härleds till företagens kultur. Vi slipsnördar har bara att härda ut, om något år kommer slipsen tillbaka. Men kanske finns en bättre förklaring – fast då på individnivå. Det är nämligen rätt obekvämt med slips. Av samma skäl försöker kvinnor slippa nylonstrumpor och har brallor istället.

Samma fenomen kan vi se också när det gäller folks resväskor. Nästan ingen bär den längre, utan den har hjul som gör att de lata kan pracka på sig ännu mer grejer när de ska i fält. Kabinväskor har därför kunnat bli så monstruösa att hyllorna på flyget, som egentligen är till för kläder, snabbt fylls upp till bristningsgränsen.

Folk orkar inte ens lyfta sina enorma koffertar utan förväntar sig att flygbolaget ska erbjuda en gaffeltruck. Alternativt en stark flygvärdinna.

Det finns dock en förklaring till slipslösheten – också på makronivå. Nämligen att det vi bevittnar är en feminisering av manligheten. Alfahannarna anpassar sig sakteliga till en av de mest fundamentala andliga revolutioner vi upplevt sedan Martin Luthers dagar, nämligen att kvinnor och män smälter samman.

Karlarna hänger av sig manlighetssymbolen. Kvinnorna tar till sig byxan.

Även i bankvärlden medger en och annan karl att deras kvinnor har dragning till Feministiskt Initiativ. En man erkänner till och med att han själv tänkt tanken?.

Detta är en utveckling som jag inte har något emot. Vi kanske står i början av en ny era. Men jag tänker dock fortsätta att ha slips. Hellre slips bland de androgyna än slips bland såskoppar. Och ur detta kommer inte bara andlig tillväxt utan också materiell. Tro mig.

Annons

Stig-Björn Ljunggren

statsvetare och s-debattör

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons