Annons
Nyheter

Ljunggren: Det är hög tid att ta Möllers slöserikritik på allvar

Ett ständigt återkommande citat från den gamle socialdemokratiske socialministern och ikonen Gustav Möller är att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2014
Gustav Möller ? motståndare till slöseri med offentliga medel.
Gustav Möller ? motståndare till slöseri med offentliga medel.Foto: 

Jag har dock noterat att citatet nuförtiden främst används mot privata alternativ i offentlig verksamhet. Som kritik mot att vinstdrivna verksamheter inom vård, skola och omsorg tillåts utföra välfärdsaktiviteter.

Det vittnar om hur tidsandan är på väg att förändras. När citatet återlanserades för några årtiondens sedan var det för att kritisera ineffektiviteten i den offentliga verksamheten. Men nu svänger pendeln och fokus flyttar från trög okänslig kostsam offentlig sektor till tärande privata riskkapitalister.

Annons

Jag tycker det är på sin plats att ta Möller på orden och tala om allt slags slöseri av skattemedel, vare sig de bränns på onödig byråkrati, ineffektiva processer eller vinster utan förbättringar.

Oavsett vad det handlar om så ska alla verksamheter prövas med jämna mellanrum. Det är bra om alternativa lösningar kan prövas. Men också att dessa alternativ avvecklas om de visar sig inte fungera.

OM det är så att privata bilprovningsalternativ systematiskt delar ut ”tvåor” för att få tillbaka kunderna (och deras pengar) är det förstås något som får ses över.

Vilket inte behöver innebära att den gamla ordningen återinförs, där köerna var ständigt långa och servicen dålig.

OM det är så att apoteken inte klarar av att hålla tillräckligt med mediciner på lager så är det också lätt att fixa genom återreglering. Men det behöver inte innebära att det åter blir förbjudet att sälja huvudvärkspulver i livsmedelsbutiken.

OM det är så att ett oändligt antal operatörer i järnvägssektorn innebär trögheter och problem så är det bara att ställa tillbaka SJ-kyrkan mitt i byn. Men det behöver inte innebära att sjuttiotalets tröga koloss återuppstår.

OM det är så att kommunalt styre över skolorna inte fungerar bra så får väl staten ta tillbaka huvudmannaskapet. Men det behöver inte innebära att de sköter verksamheten som de skött lärarutbildningen – som trots (eller på grund av?) statens inflytande av väldigt få betraktas som någon stor succé.

I vart fall. Låt oss ta Gustav Möller på orden och betrakta slöseri med skattemedel som en stöld från folket. Oavsett vem som strular med våra pengar.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons