Annons
Nyheter

Hökmark: Mindre valfrihet gynnar inte löntagares intressen

Det förundrar mig att en hel rörelse av fackliga företrädare med socialdemokratiska förtecken kan använda en hel dag till att fördöma att Sveriges löntagare har fått minst en månadslön extra om året. Det kan bara förklaras med att de är mer socialdemokratiska företrädare än företrädare för löntagarna. Lika udda är att de fördömer en politik som har gett en historiskt kraftig ökning av antalet löntagare.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2014

Låt oss se på en av de viktigaste förändringarna som har präglat Sverige under den ekonomiska krisen. Från 2006 har antalet jobb i Sverige ökat med över 25 000. På en arbetsmarknad av 4,7 miljoner människor innebär det en ökning med mer än fem procent.

Hade vi haft samma ökning av antalet jobb i Europa i sin helhet hade vi varit långt från den krisens konsekvenser som vi ser i de länder där man har drivit renodlad spenderpolitik och sagt sig att ökade underskott i stället för reformer är en väg ut ur den ekonomiska krisen.

Annons

Underskottspolitiken har i alla dessa länder underminerat konkurrenskraft och tillväxt och lett till att räntekostnader slagit ut viktiga utgifter samtidigt som räntorna skenade och slog ut jobben.

Likväl är det just politiken, som ledde till att den svenska sysselsättningen ökade med mer än fem procent, unikt i Europa, som LO och socialdemokraterna fördömde första maj. De menar att den är löntagarfientlig.

Den är löntagarfientlig på grund av att sänkta skatter har ökat den faktiska inkomsten med motsvarande minst en månadslön. Det är mer än någon sin fackliga företrädare kan uppnå genom förhandling. Det verkar nästan som om detta är problemet, att löntagare får en kraftig löneutveckling på grund av sänkta skatter istället för på grund av fackets krav. Därför lovar LO att höja skatterna rejält så att löntagarna får behålla mindre av sin inkomst. Detta menar LO är löntagarvänligt.

Det som också stör LO är att valfrihetsreformerna har gett vanliga löntagare en möjlighet att välja i välfärden samtidigt som Rut-reformen har gjort det möjligt för vanliga inkomster att betala för exempelvis städhjälp så att det blir lättare att förena arbete med familj. Även detta ingår i vad LO kallar löntagarfientlig politik så därför vill man avveckla så mycket som möjligt av valfriheten så att det bara blir de mest rika som kan välja och få hjälp med städning.

På något sätt menar LO och andra socialdemokrater att det är det mest löntagarvänliga att göra, att klämma åt löntagares möjligheter att välja. Det är udda. Löntagarnas inkomstutveckling, utvecklingen av antalet jobb och möjligheten att välja fördömer alltså LO som menar sig företräda en mer löntagarvänlig politik genom höjda skatter som tar bort den extra månadslönen genom, en politik som likt den i Frankrike leder till färre jobb och avvecklade möjligheter för vanliga löntagare att välja.

Det verkar som om LO har en udda uppfattning om vad som ligger i löntagares intressen. Eller så är man mer socialdemokrater än fackliga företrädare.

Gunnar Hökmark

europaparlamentariker (M)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons