Nyheter

Han kan bli Medvedevs första politiska offer

Några timmar efter att valresultatet för söndagens ryska presidentval presenterats, greps oppositionsmannen Maxim Reznik i Sankt Petersburg. Maxim hade precis kommit tillbaka till det liberala partiet Jablokos lokal på Majakovskajagatan 46 efter en intervju i den oberoende tevekanalen 100-TV.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2008

Debatten kring villkoren för oliktänkande har rasat de senaste åren i Ryssland. En av landets internationellt mest uppmärksammade och nationellt mest omstridda författare, Vladimir Sorokin, väckte stor debatt när hans bok I det heliga Rysslands tjänst nådde de ryska bokhandlarna 2006. Sorokins verk utspelar sig 2027 i ett auktoritärt och isolationistiskt Ryssland, där opposition är förbundet med livsfara.

Det tar inte lång tid innan läsaren känner av de politiska undertonerna i romanen. Sorokin tar till ett knep som använts av intellektuella i kampen mot auktoritära stater under hela 1900-talet. I framtidens och fablernas värld står det fritt fram att tala om samtidens förtryck och förföljelse av människan.

Samma söndag som Maxim blir gripen möter jag honom för en intervju i centrala Sankt Petersburg. En av frågorna som vi diskuterar är om Ryssland kan vänta något av ett töväder om Medvedev blir vald till president. De oppositionella har under Vladimir Putins åttaåriga styre fått känna av ett allt hårdare tonläge från Moskva.

Maxims eget parti, Jabloko, har mer eller mindre fösts undan till politikens periferi. Under vårt samtal framkommer det att Maxim inte tror att Medvedev kommer att förändra läget för honom själv eller för andra oppositionella i Ryssland. Trots allt, menar han, är det under Putin som Medvedev nått maktens innersta cirkel.

Det brott som Maxim anklagas för att ha begått är bagatellartat. I ett försök att avbryta ett slagsmål ska han ha slagit till en polisman. Anklagelsen liknar många av de ursäkter polisen och rättsväsendet använder för att komma åt obekväma personer. Mycket tyder på att myndigheternas motiv är politiskt snarare än juridiskt. När häktningsförhandlingen var klar klockan 14 den 4 mars meddelade Olga Andreeva, domare vid Dzerzjinskij-distriktets domstol, att Maxim ska hållas i förvar på obestämd tid. Det vill säga maximalt två månader.

Det kan starkt ifrågasättas om Maxims frihetsberövande är i överensstämmelse med Europakonventionen, vilken Ryssland ratificerade 1996.

Men det finns röster som höjts till Maxims försvar. Parlamentsledamoten Oxana Dmitrijeva har startat ett upprop och i det fått stöd av ytterligare fyra ledamöter i duman. Dmitrijeva vänder sig mot att domstolarna agerar politiskt och vädjar till Rysslands makthavare att göra något mot de rättsliga övertramp som begåtts.

Även andra politiska partier har protesterat mot domstolens förfarande. I Ryssland är många övertygade om att Maxim är offer för en politiskt motiverad aktion. Förhoppningsvis hörsammas protesterna.

Maxims fall är inte unikt utan ett bland många. Hans fall får dock speciell tyngd eftersom det skedde under valnatten. Maxim blir därmed det första politiska offret i Dmitr Medvedevs Ryssland. I rummet där jag sist såg Maxim hängde det på väggen en blyertsteckning föreställande den sovjetiske dissidenten Andrej Sacharov. Om dissidenternas tid är tillbaka får framtiden utvisa men det lovar inte gott. Häktningen av Maxim gör att Vladimir Sorokins Ryssland 2027 plötsligt känns skrämmande nära.

Anders Gustafsson

frilansjournalist

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.