Annons
Nyheter

Förkrympande nationalism vinner mark i Finland

Trots att Sverigedemokraterna numera finns i den svenska riksdagen så är inte den urspårade, etnocentriska patriotismen lika påfallande i vårt land som i Danmark och Finland.
Nyheter • Publicerad 4 april 2011

Hos oss öppnas ju för asylsökande att bli arbetssökande. Uppmärksamheten dras just nu till de så kallade Sannfinländarna som går kraftigt framåt i den finska opinionen. Risken är överhängande att detta utpräglade missnöjesparti, med ett väljarstöd på 18,4 procent, hamnar i en kommande regering. Näst störst i Finland. Större än Centern, större än S.

Migrationsminister Astrid Thors är nästan ensam om att ta debatten mot Sannfinländarna.

Annons

Sannfinländarna är arvtagare till ett avsomnat landsbygdsparti. Grundhållningen är isolationistisk, att Finland är till för finnar och att svenskarna är en minoritet som lika gärna kunde simma hem till Sverige igen. Svenska språket är enligt Sannfinländarna kolonialisternas språk.

Svenskan är dock ännu inskriven i den finländska konstitutionen tillsammans med finskan. Landet är tvåspråkigt. Finländska ungdomar läser svenska i grundskolan, den så kallade tvångssvenskan. Men sedan några år behöver man inte tenta i svenska vid studentexamen.

Den svenska minoriteten minskar dessutom.

Vad kan ligga bakom denna djupa aversion mot det svenska? Sverige har aldrig ockuperat Finland. Finland har däremot varit en del av Sverige, fram till 1809 års krig. Men svenskan har också varit överhetens tungomål, ett överklassidiom. Det är nog där grundorsaken ska sökas.

Nu exploaterar Sannfinländarna det allmänna missnöjet. Man vill inte bidra med finländska medel för att rädda andra EU-länder. Man vill ut ur EU. Invandringen ska stoppas. Helst vill man ha tillbaka mark och penni. En mix, således, av nostalgi, rädsla och perspektivlöshet. Finland ska bara tänka på Finland.

Vill man besöka utlandet ska man lära sig engelska i stället för svenska. Möjligen är ryska den nya framtiden, enligt somliga.

Kampanjerna för närproducerat speglar den förkrympande nationalismen, som när förre statsministern Matti Vanhannen vägrade köpa Arlamjölk för att Arla inte är finskt.

Ändå är den finländska minoriteten i Sverige betydande och den svenska arbetsmarknaden står öppen för finländare. I själva verket har sympatin för broderlandet Finland funnits sedan andra världskriget då ledande politiker liksom Sveriges ÖB Thörnell var redo att kasta in Sverige i kriget på finländarnas sida. Men det var då det.

Lennart Hjelmstedt

f.d. chefredaktör Blekinge Läns Tidning

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons