Fårmentalitet bakom USA:s bostadsbubbla
Nu är det så lätt att säga ”jag visste att bostadsbubblan skulle spricka”. Så varför sade ingen det tidigare? Under högkonjunkturen som nu snabbt går mot sitt slut köpte amerikanerna hus som de visste att de inte hade råd med. Det har inte alltid varit så. För 50 år sedan sparade folk i både USA och Västeuropa tills de hade en ansenlig handpenning, helst 40 procent. Husköpet var belöningen för många års idogt arbete och sparande.
Men under de 50 årens gång förvandlades bostads-ägandet från ett mål till en rättighet. Att äga sitt hem ingår i den amerikanska drömmen, hette det. Nu tyckte folk att de hade rätt att köpa sig en bostad, vare sig de hade råd med det eller inte. Många hade förvisso råd med det, men alltför många hade det inte. Till synes föll de offer för sloganen ”Ett hus är alltid en bra investering”.
Aktiemarknaden går upp och ner, men huset står där det står, förklarade mäklare och så kallade bostadslånemäklare, som ordnar själva lånet. Upptäcker ni att ni inte har råd med lånet kan ni alltid sälja huset, rådde de sina kunder. Aha. Att köpa ett hus man inte hade råd med var inte dumdristigt utan tvärtom mycket smart, för medan man förgäves försökte betala sina månadsavgifter ökade det i värde och man kunde sälja det med vinst.
Jämte Manhattan har San Francisco USA:s dyraste bostäder, och när min familj och jag flyttade hit under högkonjunkturen och ”bara” ville hyra tyckte folk vi var konstiga. Vad händer om bostadsboomen tar slut och priserna slutar stiga, undrade vi.
Det kan hända i resten av landet, men alla vill bo i San Francisco, så här kommer priserna alltid att fortsätta stiga, var svaret. Det är förvisso sant att ”alla” vill bo i San Francisco, men just på grund av de höga bostadspriserna har ”alla” inte råd med det. Också här går bostadsboomen nu mot sitt slut. Bostadsbubblans offer har sorgliga historier att berätta. Många lurades i praktiken av mäklarnas och lånemäklarnas mördande reklam och aggressiva försäljningstaktik.
Om en sådan person ringer upp en, kommer och hälsar på en och som kronan på verket slår sig ner vid ens matbord med en hög papper som man ”bara” behöver skriva på, hur ska man veta vad som stämmer? Han är ju expert, så det måste vara rätt, tänkte folk.
Men fårmentaliteten ledde än en gång till massförvillelse. Inställningen ”om alla andra tycker det är så bra har de väl rätt” har banat väg för både en och annan diktator – och nu för bostadsköp. Folk tyckte sig ha rätt att äga sin bostad, men de ville också vara smartare än ”resten” – som därefter naturligtvis skulle köpa deras hus för ännu högre summor.
”Det organiserade vansinnet är världens största makt”, sade den tyske författaren Gerhardt Hauptmann. Han dog långt innan bostadsboomen i USA antog sina vansinniga proportioner, men mäktigt är det organiserade vansinnet också här.
Så mäktigt att bostadsbubblan nu uppenbarligen har lett till lågkonjunktur.
Elisabeth Braw