Annons
Nyheter

Ellington-musik av hög klass

Big Band Explosion kallar Ulf Johansson Werre detta storband han är ledare för och som årligen ger en konsert man benämner ett party, då det är verklig feststämning över det hela.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2008

The Great Ellington Party heter denna utgåva. Det är således musik av Duke Ellington ur hans rikhaltiga produktion. Storbandet består av musiker i olika årgångar. Till dessa har kopplats några solister av högsta klass.

Ur Ellingtons sakrala musik är hämtat Heaven, sammankopplad med Almighty God. Där är Sofia Källgren med underbar sång och Johan Setterlind är trumpetsolist. Från Ellingtons Cotton Club days hör vi de kända Black And Tan Fantasy (1927) och The Mooche (1928). Där är ett utmärkt saxchorus. Verklig sväng är det i Things Ain’t What They Used To Be, en melodi av Ellingtons son Mercer, men förankrad i Dukes repertoar. Trumpetarna Wendell Brunius och Johan Setterlind öser på och Ulf Johansson Werre visar sin klass som pianist. Bandet förfogar också över en manlig vokalist. Det är Claes Janson som i några nummer ger prov på god sångkonst. Skivans avslutande nummer är den stämningsfulla Come Sunday, ett duonummer av Sofia Källgren och Ulf Johansson Werre.

Annons

Tilltalande melodier framförda av ett tilltalande storband..

Good Morning Blues är ett friskt gäng. Utöver bluesnummer har bandet en stor omväxlande repertoar. Det framgår av melodierna på denna CD. Bandet består av sju musikanter. Många av dom sedan flera år erkända storheter inom andra konstellationer i svenskt jazzliv, men som alltid tyckt att det är roligt att då och då åter sammanstråla i detta gäng. Good Morning Blues har hållt samman i många år nu, och firade sitt 40 års jubileum förra året.

Claes Janson är solist med vokal och gitarr i några nummer. En är Kiddin’ Me, som också har solon av John Högman tenorsax och Bosse Broberg trumpet. En annan av bandets sångare är Anders Johansson som tar sig an Cut Me To The Bone, både vokalt och med ett bra gitarrspel. Här förekommer också ett läckert sordinerat solo av Bosse Broberg, och Björn Sjödins utmärkta trumkomp är värt att notera. Att Good Morning Blues går utanför bluesrepertoaren visar dom i Horace Silvers kända Sister Sadie. Den är rent instrumentalt, med goda solon av Högman, Broberg och pianisten Jan Wärngren. Ytterligare en vokalist förfogar man över. Det är Thomas Lindroth som gör ett bra framförande av Stormy Monday, som också har fint pianospel av Wärngren.

Trevligt blandad repertoar med många goda bluesmelodier.

Bibben Fagerström

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons