Nyheter

Den shiitiska rörelsen i maktens centrum

I skuggan av den franske presidenten Nicolas Sarkozys Mellanösternmöte i Paris för drygt två veckor sedan fick Libanon äntligen en ny regering efter ett 1,5 år långt politiskt dödläge.
Nyheter • Publicerad 29 juli 2008

Det började med att parlamentet kunde utse en ny president i slutet av maj efter 19 misslyckade försök. Nu har man även lyckats enas om en regering.

Oppositionen, ledd av rörelsen Hizbollah, fick elva av regeringens 30 ministerposter. Det är en stor framgång för oppositionen eftersom man därmed har möjlighet att stoppa beslut man inte är nöjd med

Även om bara en av de elva ministrarna tillhör Hizbollah ses överenskommelsen som ännu ett tecken på det ökande inflytandet för den shiitiska religiösa rörelsen, som både är ett parti och har en väpnad gren. Hizbollah har åter visat att man är en maktfaktor i Libanon som ingen kan bortse från.

Men vad står Hizbollah egentligen för? Vad vill man åstadkomma i Libanon? Vissa, som USA och Israel, skulle svara att det är en terroriströrelse skyldig till kidnappningar av västerlänningar och attacker mot utländska trupper under det libanesiska inbördeskriget 1985-1990.

Det hävdas också ibland att rörelsen har som mål att skapa en Gudsstat á la Iran i Libanon styrd av strikta islamiska lagar. Men det var länge sedan Hizbollah lade idéer i den riktningen på hyllan. I dag verkar rörelsens politiska gren helt inom det system som finns och så har det varit sedan 1990-talet.

EU har för ovanlighetens skulle heller inte följt USA:s uppmaningar om terroriststämpling i det här fallet utan nöjt sig med att stämpla Hizbollahs väpnade gren.

Hizbollah, som betyder Guds parti, bildades med stöd av Iran sedan Israel invaderat Libanon 1982. Den började som en väpnad motståndsrörelse som snart visade sig vara mycket effektiv. Under 1990-talet kämpade man mot Israels så kallade säkerhetszon i södra Libanon och när israelerna drog sig tillbaka i maj år 2000 tog Hizbollah åt sig äran.

Kriget sommaren 2006 fördes mellan Israel och Hizbollah och även det sågs av många som en seger för Hizbollah.

Samtidigt har rörelsen sedan allra första början ägnat sig åt ett omfattande socialt arbete. Man har ordnat sjukhus och vård i de områden i Libanon som ingen annan har brytt sig om. Stora grupper fattiga får stöd och hjälp att klara sin vardag. Detta sammantaget har gett Hizbollah ett starkt folkligt stöd

Men framför allt måste man komma ihåg att Hizbollah ger röst åt den grupp som traditionellt haft minst inflytande i Libanon, nämligen shiiterna. Deras underordnade ställning är tydlig i det politiska system som antogs vid självständigheten från Frankrike på 1940-talet och som byggde på religiös tillhörighet. De kristna och sunni-muslimerna garanterades inflytande genom att de fick rätt till posterna som president respektive premiärminister. Shiiterna fick nöja sig med posten som talman i parlamentet.

Fördelningen ansågs spegla det dåvarande storleksförhållandet mellan grupperna men speglar också shiiternas svaga politiska och ekonomiska position.

Sedan dess har shiiterna vuxit både i antal och styrka och kräver ökat inflytande. Att stödja Hizbollah har blivit ett sätt att göra det.

Marie Anell

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.