Annons
Nyheter

De smarta telefonerna omformar vår tillvaro

Det är ingen originell iakttagelse men nog är det så att vi som lever i Facebook-eran snarare fjärmar oss från varandra än närmar oss.
Nyheter • Publicerad 29 juli 2012

Det febrila uppdaterandet på Facebook skapar en illusion av motsatsen. En tonåring i USA tar emot 3417 textmeddelanden i månaden eller sex-sju i timmen. Med en sådan frekvens är det inte förvånande att så många meddelanden är av typen ”jag öppnar nu dörren”.

Smartphonen håller också på att omskapa vår tillvaro. Människor klamrar sig fast vid sin telefon, leker med den, informerar sig, avläser QR-koder, betalar med den, ser på film och tv, lyssnar på musik, kalkylerar, spelar spel osv. Vem undgår att bli hänförd över ett sådant tekniskt underverk?

Annons

Varhelst en kö uppstår så...... inte blir det ett samtal mellan människor. I stället rycker alla fram sin smartphone och börjar klicka och dra. Gesten när man förstorar och förminskar bilder med tummen och långfingret lär sig barn i tvåårsåldern.

Enligt Ericsson använder vi vår smartphone redan innan vi stiger upp (38%), under lunchen (62%) och när vi gått till sängs (50%). Den är mångas sängkamrat och aftonbön. Plus att telefonen används ständigt under arbetsdagen. Ingen säkerhetstjänst i världen har mera koll än smartphoneägarna, kan man tycka.

Telefonen har blivit till en protes som vi inte kan undvara. Vi känner oss övergivna utan den. I år väntas försäljningen uppgå till 686 miljoner smartphones i världen. Vilka lysande utsikter för mobilindustrin!

En av konsekvenserna av allt digitalt kommunicerande är dock att vi talar mindre med varandra än vi skickar sms och mejl, konstaterar sociologen Sherry Turkle. Hon menar att detta urholkar gemenskapen och att det liknar ett tvångsbeteende. Det enklaste infall man får ska bums meddelas världen. Om någon tar emot budskapet eller inte verkar spela en underordnad roll. Ju mer telefonen kan, desto mindre har vi behov av andra. Den lär oss anpassning till framtidens robotar.

Det är onekligen en underhållande pryl att leka med och den underlättar livet. Vi inbillar oss att vi är del av en stor gemenskap. Men hur man kan tro det när inte ens familjens medlemmar alltid ser samma TV-program eller samma film och vi chattar i stället för att ringa och prata?

Framtiden rusar emot oss. Facebook vet mer om allt du ”uppdaterat” så länge du varit medlem, än vad du gör själv. Google har lagrat alla sökningar du gjort på nätet. Det är en skräckinjagande kontrollapparat. Men detta tekniksprång har också en annan och ljusare sida: t ex som revolutionsverktyg i Tunisien och som opinionsbildare i kriget mot al-Assad.

Lennart Hjelmstedt

f.d. chefredaktör Blekinge Läns Tidning

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons