Annons
Nyheter

Dansk kvittoskandal pressar Fogh Rasmussen

Danmark har en stark borgerlig statsminister - asketen och renlevnadsmannen Anders Fogh Rasmussen från liberala Venstre.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2008
Foto: JENS PANDURO/Scanpix

Men allt tyder på att han sakta men säkert är på väg på väg bort från dansk politik; allt fler talar om en internationell toppost (EU eller Nato) för Fogh Rasmussen som det senaste halvåret varit väldig mycket frånvarande på den inrikespolitiska scenen. Han har istället med febril intensitet rest runt i Europa

Länge har också frågan om efterträdare varit klar - som kronprins har Venstres vice ordförande, finansminister Lars Lökke Rasmussen, utpekats. Lars Lökke är en erfaren politiker som under sin tid som inrikesminister bland annat skickligt genomförde den gigantiska strukturreform som innebar färre kommuner, avskaffade amt (län) och införande av fem storregioner. Då hyllades Lars Lökke för sina politiska talanger.

Annons

Men nu har det gått grus i maskineriet - Lars Lökke framstår, efter två månaders närgången mediebevakning - som en slarver som med närmast nonchalanta manér låtit skattebetalarna stå för krog-, diskoteks- och kasinobesök, resor (inte minst taxi!), hotell, öl, vin och tobak. Utgifter som - nota bene - Lökke Rasmussen själv skulle ha betalt, visar det sig.

Det är Lars Lökkes tid som amtsborgmästare som spökar. Då, som ”kung” i Fredriksborgs amt, levde han till synes i en kultur då alla kvitton skickades vidare till amtet och alla utgifter betalades av det allmänna. Det är denna period som nu granskas och varje dag kommer det fram nya uppgifter som bland annat visar att Lars Lökke låtit bli att notera på kvittona vilka han representerat med, vart taxiresorna har gått och varför hans cigaretter och pay-TV på hotellen skulle betalas av amtet. Till den pikanta avdelningen avslöjanden hör att Lars Lökke skrivit in sig på hotell under namnet ”herr Jensen”, vilket förstås gett upphov till spekulationer om anledningen... Och nästan varje dag har finansministern tvingats säga att ”nu betalar jag tillbaka 640 kronor, nu betalar jag tillbaka 1270 kronor” - och så vidare, och så vidare.

För danskarna framstår nu finansministern inte som en stor skurk, men som en småaktig, snål och slarvig politiker. I opinionsmätningarna säger allt fler att detta inte är en politiker som man vill se som Danmarks kommande statsminister. Den nuvarande håller masken men plågas uppenbart av att ”kronprinsen” plötsligt framstår som olämplig för större uppgifter.

Resultatet kan bli att Anders Fogh Rasmussen ”tvingas” kvar i dansk politik längre än han hade tänkt sig. För någon annan tänkbar efterträdare än Lars Lökke har inte funnits.

Jöran Svahnström

frilansjournalist, Köpenhamn

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons