Nyheter

Braw: Alla goda samhällen har plats för lärlingar

Den polske rörmokaren är ett begrepp i dagens Storbritannien. Han kan sitt jobb och framför allt är han mycket villig att laga folks brustna ledningar.
Nyheter • Publicerad 12 september 2013

Jag vågar till och med säga att han känner yrkesstolthet. Det är, som vi alla har erfarit när det är stopp i slasken, inte alla som kan laga rör. Men sådan yrkesstolthet har inte varit Storbritanniens rörmokare förunnad under de senaste 20 åren. Tonåringar har fått höra att det är universitet som är nyckeln till ett medelklassliv. Så mängder av tonåringar har sökt sig till ett växande antal universitet.

Men Storbritannien behöver människor som kan se till så att vardagen fungerar. Denna enkla insikt har nått regeringen, som inte bara justerat universitetsavgiften utan sedan förra året även satsar stort på ett rikstäckande lärlingssystem.

Lärlingar är förstås inget nytt, men de senaste årtiondena har utbildningen i praktiska yrken mestadels skett på medelmåttiga skolor. Lärlingsutbildning är dock något helt annat.

Jag upphör aldrig att imponeras av de fina diplom som hänger på snart sagt varje tysk arbetsplats. Om man är utbildad rörmokare får man ett diplom som visar att man är just certifierad rörmokare; samma sak med elektriker, apoteksanställda, hotellreceptionister och konduktörer. Respektera den som respekteras bör: sådana yrken kan inte bara läras på en dag, och ett land som tror att det går får i slutändan importera experter från andra länder.

Idén har fallit i god jord: nyligen meddelade det statliga verk som har hand lärlingsutbildningen att antalet ansökningar har stigit med 32 procent på det senaste året, till 1,4 miljoner. Eftersom det inte finns tillräckligt många lärlingsplatser – det är 11 sökande till varje plats, meddelar lärlingsverket – kommer Storbritannien även framledes att behöva de gamla goda polska rörmokarna, och dessa proffsiga herrar är populära bland kunderna.

Men återinförandet av lärlingssystemet är en till synes självklar lösning på de senaste 20 årens förvrängda bild av samhället: Kunskapssamhället i all ära, men är det kunskap att vara medioker i ett universitetsämne? Vem ska då förresten se till att samhället fungerar? Är inte kunskap snarare att vara expert på en färdighet som verkligen behövs?

Ungdomarna själva verkar tycka det: Den brittiska pressen rapporterar nu att många tonåringar väljer lärlingsutbildning i stället för universitet. Smart av dem, för även om många jobb i framtiden kan skötas av robotar tillhör enligt det amerikanska verket för arbetsmarknadsstatistik (BLS) just manuella yrken de yrken som har bäst framtidsutsikter – snickare, byggarbetare, undersköterska.

I Richard Wagners opera Mästersångarna i Nürnberg är huvudrollsinnehavaren som bekant Hans Sachs, mästarskomakare och sångdiktare, och hans lärling David bistår honom skickligt under operans gång. Sachs är en historisk gestalt vars sånger och psalmer fortfarande framförs, och ett av Tysklands nya höghastighetståg är uppkallat efter honom.

Behövs det ytterligare bevis på lärlingssystemets positiva bidrag till samhället?

Elisabeth Braw

senior reporter, Metro International, London

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.