Blir det Wilders eller gamla värden i valet?
Orsaken till att Nederländerna hankar sig fram med en expeditionsregering till parlamentsvalet i juni återfinns i Afghanistan Den borgerliga koalitionen var oense om huruvida truppen skulle stanna kvar eller tas hem. Liksom hos oss är Afghanistanfrågan en test om landet skall hålla en isolationistisk eller mer öppen kurs.
Det är värt att notera att den mest dynamiska kraften för hemkallande av trupp från Afghanistan till Holland är ”De frihetliga” med sin omstridde ledare Geert Wilders. Denne 47-åring skulle med sin hårda nationalism och med modernt språkbruk klassas som ytterhöger. Samtidigt var hans mest kända insats före den nu pågående valrörelsen ledarskapet i folkomröstningskampanjen mot ny EU-konstitution, en kampanj som för holländsk del också slutade med ett massivt nej. Hos oss lutar det åt vänster.
För Wilders gäller det att omsätta isolationistiska idéer i praktisk politik. Han är en karismatisk person, i vissa avseenden lik österrikaren Jörg Haider som också tog avstamp i ett liberalt parti vars arv han förskingrade.
Den holländska valrörelsen är också höggradigt fokuserad på De frihetliga och Wilders. Samtidigt som de klagar över njugg behandling av media dominerar de scenen. För eller emot? Hur ser Wilders senaste siffror ut? Ligger han på tredje plats eller andra eller rent av??
De frihetliga appellerar till det främmande som något skrämmande med spetsen mot islam, mot religionen och dess utövare på ett sätt och med metoder, vilka bara kan beskrivas som islamofobiska.
Samtidigt har Wilders breddat partiet på ett sätt som tilltalar vänner av präktig, gammaldags social trygghet. Liksom den västerländska demokratin hotas av miljoner muslimska invandrare, så undermineras också den sociala säkerheten av dolska krafter. Det är vad Wilders och hans parti påstår. De har tagit hem opinionspoäng med sitt ettriga motstånd mot ett förslag att höja pensionsåldern från 65 till 67 år.
Men kniper han dessa väljare trots sin invandrings- och flyktingpolitik, inte på grund av densamma? Här i trakten av Venlo, där jag för tillfället befinner mig, hör man det ofta sägas om stadens son Geert Wilders:
”Många stolligheter men också den som säger sanningen och många förnuftiga saker.”
Till stolligheterna hör förslaget att Koranen skall förbjudas (i likhet med Hitlers Min kamp), att vissa imamer skall utvisas och att bärande av slöja och andra religiöst inspirerade plagg skall kriminaliseras.
”Men så har han sina kloka tankar om den sociala säkerheten. Och invandringen kan gå över styr. Vid andra världskrigets slut tog Holland emot många invandrare från sina gamla kolonier, främst de ostasiatiska öarna. De är integrerade nu, holländare som vi andra. Men kan det bero på att så många av dessa invandrare är katoliker med en kulturell bakgrund liknande vår, och därmed har ett slags hemortsrätt här?”
I Sverige, i september, är en av de stora frågorna om de flykting- och invandrarfientliga sverigedemokraterna skall komma in i landets parlament. Den frågan hörs inte av i Holland inför juni. Här handlar det om var väljarna placerar honom, på fjärde plats, eller tredje eller andra eller rent av?
Frågan kan bli den om huruvida tillkämpad pensionsrätt väger tyngre än alla människors lika rätt och värde. En äldre gentleman förmodar att ”i sista stund vid valurnan bestämmer nog de gamla värdena”. Vilka dessa nu visar sig vara.
Bengt Ingvar Ekman
Bengt Ingvar Ekman var BT:s f.d andreredaktör och medverkade i många är efter sin pensionering på ledarsidan. Han avled 14 oktober 2010.
Bengt Ingvar Ekman blev 80 år.