Annons
Nyheter

Bengt Johansson: Vänta en vecka med att spela på presidentvalet

Den 7 november vet vi om Barack Obama fått förnyat förtroende av de amerikanska väljarna eller om Mitt Romney är ny amerikansk president. Drygt två månader alltså.
Nyheter • Publicerad 4 september 2012

Men om vi ska tro amerikanska forskare har vi kunskap tidigare än så. Redan i mitten av september vet vi vem som vinner.

I sin nya bok The Timeline of Presidental Elections: How Campaigns Do (and do not) Matter visar statsvetarna Robert S. Erikson och Christopher Wlezien övertygande när man kan förutse vem som blir president. Allt handlar förstås om opinionsmätningar och när resultaten av dem faktiskt också visar vad som kommer att ske på valdagen.

Annons

Det är ett digert datamaterial som Eriksen och Wlezien samlat in. Opinionsmätningar från varje presidentvalkampanj sedan 1952 har analyserats kors och tvärs och jämförts med valresultatet. Slutsatserna är enligt forskarna gans-ka entydiga.

Ska man satsa pengar på vem som blir näste president ska man ta opinionsmätningarna som publiceras på våren före presidentvalet med en stor nypa salt och de som publiceras strax innan partierna håller sina konvent med en hel skopa.

Nu varierar inte amerikaners sympatier så värst många procentenheter mellan kandidaterna, men det är ändå långt ifrån säkert att den som leder i opinionsmätningarna i april och under sommaren också blir president i november.

Långt bättre blir förutsättningarna för vadslagning under de sista månaderna av kampanjen. Människor börjar helt enkelt bestämma sig. Även väljare som inte brukar bry sig så mycket om politik tar del av kampanjen och hittar en kandidat de kan tänka sig att rösta på.

Om ni tänke r satsa en peng på vadslagning är dock rådet att vänta några veckor. Det finns nämligen en stor osäkerhetsfaktor innan partikonventen är klara. Republikanerna har haft sitt konvent i Tampa, Florida, och demokraterna samlas i dag i Charlotte, North Carolina.

Då utses presidentkandidaterna och deras vicepresidentkandidater. I år är det en formell historia. Den sittande presidenten har som traditionen bjuder ingen motståndare, men inte heller utmanarna har någon kamp in på mållinjen. Mitt Romney är redan klar som kandidat och har valt Paul Ryan som parhäst.

När republikanerna inleder sina festligheter i Tampa kommer sannolikt Romney att få en stark ökning i opinionen. Men när Barack Obama samlat demokraterna i North Carolina lite senare svänger pendeln tillbaka. Konventeuforin ger en ganska kortsiktig opinionseffekt visar historien.

Men även om det finns upp- och nedgångar i opinionen i samband med konventen syns en intressant sak några veckor efteråt. Skärskådar man opinionsmätningarna är de före konventen en mycket sämre indikator på vem som blir president än de som görs några veckor efter konventen.

Skälet är att konventen är startpunkt för den korta kampanjen. Laguppställningarna och huvudbudskapen är klara och det är dags för slutspurt. När konventen avslutats vet väljarna vad de har att rösta på och bestämmer sig.

Tittar man på opinionsmätningarna två veckor efter konventperioden brukar den som har ledningen därför nästan alltid vinna valet i november. Håll med andra ord koll på opinionsmätningarna i mitten av september. Då vet vi vem som vinner.

Annons

Bengt Johansson

professor, Göteborgs universitet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons