Befinner sig Putin bland vänner i Israel?
2005 blev han den förste ryske toppledaren som gjorde ett officiellt besök i den judiska staten. Dåvarande premiärministern Ariel Sharon, vars familj härstammar från Ryssland, meddelade Putin att ”Jag vill ni ska veta att ni befinner er bland vänner”.
Senare, under överläggningarna, ska Putin ha kallat Ryssland för Israels strategiska bundsförvant.
Vad nu då? Är inte sådan värme och sådana försäkringar något som hör till när Israels ledare träffar sina amerikanska kolleger?
Men då glömmer man de starka band som på gott och - väldigt mycket ont – förenar Israel med Ryssland. Antisemitismen förde många av Israels pionjärer från Ryssland till Palestina. Stalin var en av dem som stod fadder vid den judiska statens tillkomst.
Israel har genom 90-talets invandring en miljon invånare som talar ryska.
Putins värd nu senast, premiärminister Benjamin Netanyahu, tycks ha varit mera reserverad än Sharon. Men de var överens om att fördjupa det ekonomiska samarbetet. Kanske får ryska Gazprom en bit av kakan när Israels nya gasfynd i Medelhavet ska exploateras. Och ryssarna är intresserade av Israels militära kunnande, vill gärna samarbeta om utveckling av drönare och förarlösa flygplan.
Det är faktiskt inte svårt att förstå att ledarna i Jerusalem och Moskva kan samarbeta. För det första har de, från olika utgångspunkter, en samsyn om vad en stats utrikespolitik går ut på – att säkra sina intressen i en värld där båda känner sig hotade.
För det andra betyder den ryska invandringen mycket. Putin ser utvandrarna som en tillgång för hans land och vill odla kontakten med dem.
Även ryska veteraner från andra världskriget har flyttat till Israel. En höjdpunkt under Putins besök var invigningen i Netanya av ett monument till minne av Röda arméns seger över nazisterna. I ceremonin deltog ett antal av Rysslands och Israels rikaste affärsmän. Några av dem delar sin tid mellan de två länderna.
Strax efteråt tillkännagav premiärminister Netanyahu att en grupp bildad av Putin-trogna superrika ryska affärsmän med judisk anknytning instiftat vad som kallas ett judiskt Nobelpris, Genesis-priset.
Det ska årligen delas ut av Israels president och förvaltas av initiativtagarna, Israels regering och Jewish Agency, organisationen som länge haft till uppgift att ge judar säkerhet i en egen stat och vars ledare nu är Natan Sharansky, på 70- och 80-talet en av Sovjets mest kända dissidenter och politiska fångar.
Priset går till en person, inte nödvändigtvis jude, som uträttat något enastående utifrån judiska värden.
I en ledare om Putins besök påtalar Jerusalem Post vad som skiljer de två länderna åt, såsom olika inställning till hur Iran ska hanteras. Samtidigt, skriver tidningen, har det skett en dramatisk förbättring. Relationerna med Ryssland är i vissa avseenden mycket varma.
Det är uppenbart trevligare för Putin att besöka Israel än de flesta andra demokratier. Och han har många reskamrater. Israel är ett populärt mål för ryska turister.
Bo Ture Larsson
redaktör, Svenska Nyhetsbyrån