Annons
Nyheter

Att lyssna är bättre än att skryta!

Alliansregeringen har på senare tid fått kritik av i princip två slag.
Nyheter • Publicerad 15 april 2008
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Det ena går ut på att den inte plockar poäng på sina framgångar. Sysselsättningen har ökat med 100.000 personer utan att regeringen bryr sig om att skryta, trots att sysselsättningen stod blick stilla under så gott som hela den tid som företrädarna regerade. Man kan föreställa sig vilket bravurnummer det socialdemokratiska näringsdepartementet hade gjort av detta!

OECD kom sedan med en rapport som visade att Sverige gjort en rejäl framryckning i välståndsligan. Regeringen förteg blygt denna händelse och såg åt något annat håll. På motsvarande sätt har Reinfeldtregeringen hoppats att skattesänkningarna, när de damp ner i medborgarnas börsar, skulle ge regeringen applåder och opinionsstöd. Men så har det inte fungerat.

Annons

Det andra slaget av kritik går ut på att de förslag som regeringen slussat ut från regeringskansliet alltför ofta fått dras tillbaka eftersom de stött på motstånd eller varit för illa beredda.

För en knapp månad sedan gällde det sänkt arbetsgivaravgift för tjänsteföretag, som man måste backa ifrån, och dessförinnan möjligheten för arbetstagare att försäkra sig för bortfallet i a-kasseersättningen. Vidare mildrar man de stramare reglerna för sjukersättning. Det är i mycket rättänkta förslag då avsikten var att a-kassan inte skulle vara en lika hög inkomst som vanlig lön, och att man inte ska kunna dra ut på en sjukskrivning i det oändliga. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson ville åstadkomma att människor återgår till arbete. Med en avtalsförsäkring får ju skattebetalarna avlöna en del personer som inte vill arbeta.

Men förslagen var politiskt omöjliga. Särskilt som de i sin ursprungliga form skapade ”stupstockar”. Det går exempelvis inte att argumentera för att en långvarigt cancersjuk ska kunna utförsäkras. Följden blev att regeringen drog tillbaka det ena förslaget och modifierade det andra.

Sveriges gamla parlamentariska utredningar var ofta solida och utmärkta. Men under senare år har det parlamentariskt breda utredandet ersatts av Rosenbadstyrda ”utredningar” vars enda uppgift varit att leta fram argument för de beslut som den socialdemokratiska regeringen, ofta Göran Persson och Pär Nuder, redan fattat. Maxtaxan är här skolexemplet.

Nu blir den offentliga debatten tillsammans med remissrundorna, en sorts utredning där förslagen granskas och kritiseras, stöts och blöts av remissinstanser och bloggare. Är de dåliga och ogenomtänkta dras de tillbaka. Varför håna det? Tvärtom ökar det den demokratiska specifika vikten i besluten och gör dem klokare. Det blir ett växelspel med omvärlden utanför Rosenbad. Varför klaga på en regering som lyssnar, en regering som kan ändra sig ?

Det är väl alldeles utmärkt att Sverige fått en regering som lyssnar – efter alla år av maktarrogans!

Lennart Hjelmstedt

f.d. chefredaktör

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons