Annons
Nyheter

Äntligen en ny era i Zimbabwe

Zimbabwes förut så segervisse president Robert Mugabe uppger att han är beredd att avgå om det visar sig att han förlorat valet, meddelade Sveriges Television häromdagen. En och annan tittare konstaterade nog att datumet var den 1 april.
Nyheter • Publicerad 4 april 2008
Foto: AP Photo

I skrivande stund är det fortfarande något ovisst hur Zimbabwes regering tänker agera. Tystnaden indikerar att man inte riktigt bestämt sig för hur man tänker förhålla sig till valförlusten, som ser ut att vara förkrossande.

Mugabes ställning har försvagats rejält på senare tid, till stor del på grund av det svåra ekonomiska läget. Stannar han valutgången till trots kan vad som helst hända. Initierade källor talar om samtal på högsta politiska nivå, där ett ”värdigt” avslut på Mugabes regim diskuterats. Så nog är det fullt möjligt att Mugabe ger med sig, och kliver ner från tronen. I läsande stund har det kanske redan hänt.

Annons

Därmed skulle en av världens grymmaste regimer vara till ända. Robert Mugabe är en pajas och en tyrann. Den främste bland jämlikar i ett världsomspännande men allt mindre inflytelserikt konglomerat av skurkar och despoter. Hans 28-åriga styre har inneburit katastrof efter katastrof för det zimbabwiska folket: ett kollapsat rättsväsende, valfusk, tortyr, förföljelser, deportationer, folkmord.

Ekonomin är i fullständig ruin. I det tillstånd Mugabe tog över Zimbabwe hade det krävts en årlig tillväxt på runt sju procent i åtminstone något decennium, för att befolkningen skulle kunna ta sig ur den värsta fattigdomen. Istället har landet bara blivit fattigare.

De senaste åtta åren har Zimbabwes BNP minskat med hela 40 procent. Nedgångar av den storleken förknippar man annars vanligtvis med inbördeskrig. Inte ens den stora depressionen i USA fick så långtgående konsekvenser.

Idag är 80 procent av befolkningen arbetslös. Svält är ett utbrett fenomen. Statsmakten är fullständigt bankrutt. De ständigt växande utgifterna (framför allt till militären) finansieras genom sedelpressen. Inflationen uppgår till över ofattbara 100.000 procent. En svensk femhundring motsvarar över två miljarder zimbabwiska dollar.

Mugabes trovärdighet har devalverats i samma hastighet som valutan. En gång symbolen för det fria, socialistiska Afrika, är han idag bara känd som Zimbabwes ohängde diktator. Det kan inte bli något ”värdigt” avslut på hans regim. Men förhoppningsvis innebär hans avsteg från makten en ny era i Zimbabwes historia.

Omvärldens hjälp kommer tveklöst att behövas. Världsbanken kommer säkert att skjuta till pengar. En gissning är att också den brittiska staten tar på sig en del av ansvaret. En ny valuta kommer att ersätta den gamla. Utsikten är att Zimbabwe, efter decennier av vanstyre, äntligen kan återhämta sig från den formidabla naturkatastrof som stavas Robert Mugabe.

ledarskribent

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons