Anell: Fredsprocessen kan bli valets stora förlorare
Allt tyder på att premiärminister Benjamin Netanyahu och hans Likudparti, som går till val tillsammans med Avigdor Liebermans ultranationalistiska Yisrael Beiteinu (Vårt hem Israel), kommer att sitta kvar vid makten. Frågan är i stället vem eller vilka Netanyahu väljer att regera tillsammans med. Det valet lär bli avgörande för Israels närmaste framtid.
Många tecken visar att en högervind drar över landet. Det stora uppstickarpartiet i valrörelsen har varit Habayit Hayehudi (Det judiska hemmet) som har gått särskit bra i opinionsundersökningarna sedan mångmiljonären Naftali Bennett tog över ledarskapet i november 2012.
Enligt de sista undersökningarna före valet blir partiet Israels tredje största.
Det är ett radikalt parti. Naftali Bennett, med en bakgrund som elitsoldat i en antiterrorstyrka och ledare för bosättarrörelsen, har föreslagit att stora delar av Västbanken, drygt 60 procent, ska införlivas helt med Israel. Någon fredsprocess eller tvåstatslösning tror han definitivt inte på. En palestinsk stat på israelisk mark ”motsätter han sig våldsamt”, har han sagt i valrörelsen.
Partiet har , enligt bedömare, lockat väljare bland ryska emigranter, religiöst ortodoxa och bosättare. Men också bland unga sekulära som aldrig tidigare röstat höger. Många anses ha gett upp hoppet om att någonsin kunna leva tryggt vid sidan av en palestinsk stat efter det senaste kriget i Gaza och i besvikelsen gått högerut.
Den senare gruppen anses vidare ha lättare att identifiera sig med en 40-åring som tjänat stora pengar i IT-branschen än traditionella högerledare av typen ålderstigna rabbiner.
Alternativet till högerpartierna, det anrika Arbetarpartiet, väntas göra ett bättre val än katastrofåret 2009 men har inte lyckats locka de stora skaror man hoppats på med sin satsning på sociala frågor. Någon utmanare om regeringsmakten lär man inte bli. Och knappast någon koalitionspartner heller.
I stället ligger det nära till hands att gissa på ett samarbete mellan Netanyahus koalition och Habayit Hayehudi efter valet. Visst finns det andra alternativ, men med tanke på den politik regeringen fört på senaste tiden känns Bennetts idéer inte så långt borta. Enligt Haaretz godkändes planer för 6?676 nya bostäder i bosättningarna på Västbanken under 2012. Det är en ökning med 300 procent jämfört med året innan. 3?500 av dem ligger i det så kallade E1-området, vilket har kritiserats hårt i omvärlden. Netanyahu har även sagt att inga bosättningar på Västbanken kommer att utrymmas om han vinner valet.
Framtiden ser alltså ganska dyster ut för fredsprocessen och en tvåstatslösning. Med Habayit Hayehudi i regeringen, närmast nattsvart. Med den laguppställningen är risken också stor att Israel drar på sig ytterligare kritik från omvärlden.
Frågan är vart Israel egentligen är på väg, om man väljer bort tvåstatslösningen. Och om det verkligen är bästa vägen till trygghet och stabilitet.
Marie Anell
frilansjournalist