Nyheter

Alliansen är bäst när det går som sämst

Orosmolnen hopar sig över ekonomin. Hushållen befarar sämre tider enligt Konjunkturinstitutets senaste barometer.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2008

Det frestar naturligtvis på för regeringen, men många av problemen ligger helt utanför dess kontroll. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kan inte svara för sådant som oljepriset, finanskrisen och livsmedelskostnaderna. Däremot är de ansvariga för hur väl Sverige hanterar detta.

Finns det någon punkt där regeringen står stark så är det ekonomisk kompetens. Visserligen har många av alliansens reformer som förändringarna i a-kassan och sjukförsäkringen svidit. Men fler i arbete och färre i bidrag har vaccinerat oss mot större problem vid tuffare tider.

Samtidigt är statens kassakistor fulla. Under högkonjunkturen har det av risk för överhettning och inflation varit vanskligt att investera i offentlig service och infrastruktur. En svalare ekonomi gör det säkrare att satsa på exempelvis vård och vägar som kan ge jobb och tillväxt.

Nu får Borg och Reinfeldt chansen att visa att borgerlig politik är lika gynnsam för Sverige när det går dåligt som när det går bra.

Jonas Pettersson

vik. ledarskribent

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.