20 år sedan toppmötet som glömdes
Gorbatjov reste dit för att tala om nedrustning – men just det var amerikanerna inte intresserade av.
”Malta får inte bli något nedrustningstoppmöte”, skrev general Edward Rowney, utrikesdepartementets nedrustningschef, i ett memorandum till presidenten och utrikesminister James Baker. ”Om Gorbatjov säger att vi ska fortsätta med nedrustning bör vi inrikta diskussionen på procedurfrågor i stället för substans.” När det gällde nedrustning hade självaste Ronald Reagan varit för medgörlig, tyckte Bush-regeringen.
20 år senare är det uppenbart att amerikanerna hade missförstått Gorbatjov och hans ställning. ”Trots de enorma problem Gorbatjov har är hans ställning relativt säker”, informerade CIA presidenten. ”Sovjetunionens inrikespolitiska kris kommer att fortsätta längre än två år.” Mindre än två år senare sattes Gorbatjov i husarrest av kommunistiska kuppmakare.
Vad ville de båda supermaktsledarna tala om på Malta? Bush var mest intresserad av Kuba och Nicaragua, och tänkte be Sovjetledaren om hjälp med att få öststater att sluta sälja vapen till dessa länder. Nedrustning kom först på sjätte plats på den lista presidentens rådgivare förberett. Gorbatjov kommer främst att vilja tala om Afghanistan, förklarade rådgivarna.
Sanningen är alltså att Sovjetledaren helst ville tala om nedrustning – men han överraskade amerikanerna med att inte föreslå att de skulle dra sig tillbaka från Europa. I stället ville han ha dem kvar. Varför? Det som oroade Gorbatjov mest var ett återförenat, starkt Tyskland. (Berlinmuren hade just fallit.)
Att ha en stark amerikansk styrka som granne i Europa var mycket bättre än en motsvarande tysk variant, resonerade han. Men amerikanerna ville egentligen inte förhandla alls. ”Försök dämpa folks förväntningar. Poängtera att detta är ett informellt möte där du och generalsekreterare Gorbatjov kommer att samtala om många olika ämnen”, rådde Bushs stab honom. (Ett överraskande konkret förslag från presidenten var att antalet utbytesstudenter som fick komma till respektive land skulle höjas till 1.000.)
De båda ledarna fick sitt ”informella möte” på Malta, men det förpassades snabbt till historien. Mindre än ett år efter Malta återförenades Tyskland, och nästan exakt på tvåårsdagen efter toppmötet upplöstes Sovjetunionen. Några dagar tidigare hade supermakterna skrivit på Start-avtalet (Strategic Arms Reduction Treaty), som kraftigt begränsade deras farligaste kärnvapen.
Den 5 december löpte Start ut och måste förnyas eller ersättas. Det faller sig så lägligt att president Barack Obama råkar vara i norra Europa i början av december; han ska som bekant besöka Oslo. Dessförinnan förväntas han skriva på ett ännu mer radikalt nedrustningsavdrag med Rysslands president Medvedev.
Så radikal är kärnvapennedrustning för den delen inte längre – terrorister är svåra att besegra med atomvapen.
Elisabeth Braw
senior reporter
Metro International, London