Annons
Nyheter

Gammal skåpmat i nytt samlingsalbum

Kjellåke Dahlin skriver om dansband varannan måndag.
Nyheter • Publicerad 28 april 2008

Det är inget skivregn precis över dansbandsbranschen just nu. Några singlar och ett och annat CD-album levereras. Dansbandsälskarna är dock starka och trogna skivkunder. De brukar inte gå in och ladda ner sina exemplar från nätet. De vill ha sina album i skivställen.

Samlingsalbum har alltid varit populära. I dagarna har volym nr 2 i serien Våra Bästa Dansband (Scranta) släppts. Tyvärr är det mest ”gammal skåpmat”. Drygt 25 dansband och artister medverkar på de 40 låtarna.

Annons

Visst är det praktiskt att ha så många olika dansband och låtar samlade. Kanske när man ska ladda för en danskväll hemma i vardagsrummet eller på sommaraltanen. Det finns dock ett par spår som jag fastnar för, Streaplers tolkning av Bruce Springsteens hit Pay me my money down som Gert Lengstrand översatt till Ge mej en hundring till. Det är också roligt att höra norska Ole-Ivars Nei så tjukk du har blitt.

Enda riktigt nya låten på dubbel-albumet är Mona G:s senaste Hur kan du tro att jag ska glömma.

På skivfronten väntar vi nu annars många på Lasse Stefanz nya minnesalbum Vart tog tiden vägen (Warner). Den 30 maj är releasedatum. LS har också precis gjort klart med en ny tevedokumentär som kommer att sändas 17 maj.

Jag noterar på singelfronten att Casanovas med Guldklavensångaren Henrik Sethson släppt Finns det någon du älskar (ER Record). En balladstänkare som kan bli sommarens sistadansfavorit.

Den stora dansbandsnyheten senaste veckan är annars Sveriges Radios satsning på nytt dansbandsprogram i P4 på fredagskvällar. Premiär 2 maj klockan 20.30. Exboråsaren Thomas Deutgen kommer att spegla dansbandskulturen.

Det är bra – men det är också synd att P4 plockar bort dansbandets egen topplista, Kalaslistan, som sänts just denna tid.

Och så är det dags för veckans ”Retro”. Ur CD-stället har jag plockat fram en tjugo år gammal inspelning. Falkenbergsbandet Matz Bladhs, som för övrigt spelade i Borås i fredags, hade sin storhetsperiod under 80-talet och gav då ut samlingarna Leende Dansmusik (Frituna).

Jag lyssnar till årgång -89 där konvolutet visar sex unga herrar, prydligt uppklädda i vita smokings med flugor.

Jag har fastnat för två spår på albumet:

Red river rock (instrumentalt med ett härligt saxofonsolo av Bladh-legendaren Jan-Erik Andersson) och Release Me (Lindberg når inte riktigt Engelbert Humperdinck, men ett bra försök).

Annons

Slutligen kan jag bara tipsa er om några av sommarens stora dansbandsfestivaler; Danshelgen i Göteborg 26-28 juni, Dansbandsveckan i Malung 13-18 juli och Fryksdalsdansen i Sunne 23-26 juli. Let’s dance!

Kjellåke Dahlin

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons