Nyheter

BT:s krönikör: "Det kan bli riktigt kul"

Grattis Peter Settman & Co till att ha ”snickrat ihop” ett spännande och utmanande startfält i höstens stora dansbandsbegivenhet – Danskampen på lördagskvällar direktsänt i SVT.
Nyheter • Publicerad 24 september 2008

Det här kan bli hur kul som helst. Givetvis är inte ”elitbanden” som Lasse Stefanz, Drifters, Flamingo och Streaplers med. Men flera av banden tillhör elitserien, som t ex Wahlströms, Jannez, Zlips, Shake, Kindbergs, Jenny Saléns och Face 84.

Vid en titt i dansbandstidningen ”Får jag lov” senaste 100-lista över populäraste dansbanden i landet är inte mindre än 18 av de 26 representerade.

Det här garanterar stor tittarpublik. Det vet Settman om. Succén är redan given.

Och först ut blir Länghemsbaserade Bengt Hennings. En försenad 40-årspresent för Grönberg & Co. Jag har länge hävdat att BH tillhör de bättre mogenbanden i landet. Deras dansvänliga repertoar går hem på scengolven, inte bara här omkring västkusten. I dokumentärfilmen ”Får jag lov – till sista dansen” fick också Bengt Hennings en kultstämpel.

Det ska bli mycket spännande att se hur de tas emot av svenska folket och juryn med Magnus ”Barbados/Alcazar” Carlsson i spetsen.

Några av tävlingsbanden är okända för den breda danspubliken.

Men det är bra. Vid en första titt har musikinnehållet blandats, ungdomligt med moget, tuffare med mjukare stilar.

Speciellt nyfiken är jag på västkustbandet Glennartz, där en av medlemmarna heter Christopher Janebrink. Pappa Dennis och bror Casper hittar ni i Flamingo respektive Arvingarna.

Att kora landets bästa dansband ger lite goa vibbar tillbaka när Dansbands-SM arrangerades i Sunne. Här fick många nya band sitt genombrott, som Grönwalls, Fernandos, Casanovas och Hjältarna. Det är fem år sedan som mästerskapet insomnade i Kolsnäsparken och fortfarande är Mariestadsbandet Gamblers regerande mästare.

Kanske bara fram till TV-finalen 20 december?

Egentligen är Dansbandskampen ingen ny företeelse i teve. Redan 1988 startade tidningen ”Se & Hör” tillsammans med TV4 programmet ”Dansbandslåten”. Det blev mycket populärt och en jury utsåg vinnande låt tillsammans med röstande tevetittare.

1989 vann Vikingarna med Blue Hawai. Det blev ytterligare tre segrar för Sjögren & Co, Thorleifs vann tre gånger och sista året 2000 var det Barbados med Magnus Carlsson som tog hem vinsten med låten Kom Hem.

I Strängnäsgalan kommer också några av landets mest populära orkestrar i samband med tv-sändningen varje lördag spela upp till dans. 90-talets dansbandsgalor är därmed på allvar tillbaka och det blir inte bara tevekamerorna som kommer att sätta strålkastarljus på dansbandskulturen.

Kjellåke Dahlin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.