Nyheter

Året då allt planade ut

Ett mellanår. Det är så det känns när popmusikens 2007 ska summeras. Ett väldigt bra mellanår förvisso, det var länge sedan det var så trångt på listan över årets bästa skivor.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2008

Men det hände aldrig något riktigt stort, inget som blev årets givna snackis. Pete Doherty överlevde. Eagles, Police och Smashing Pumpkins återförenades. Guns’n’Roses släppte aldrig Chinese democracy. Allt var som vanligt.

I media var det också vindstilla. Tyckarstormarna uteblev och de flesta etablerade kritiker tyckte lika och lagom. När Britney Spears och Kents plattor höjdes till skyarna blev ängsligheten i leden pinsamt tydlig.

Att Feists stillsamma snyggpop utnämndes till årets bästa album i både Musikbyrån och Sonic var en trygg gäspning som passade det här året bra.

För den som ville ha nyhetsvärde var istället festivalsommaren musikårets bästa tid. Hultsfreds succéutveckling vändes tvärt till ett ras. Emmaboda trumpetade ut sin egen död och på Roskilde slogs det rekord i lera och misär.

Mitt värsta konsertminne från året är Arcade Fire i iskallt hällregn strax utanför ett helt fullproppat Arenatält. Det bästa är de 25 minuterna i en varm dusch efteråt.

Snacket om nedladdning och skivbolagskris fortsatte, men skräckvisionen bleknade. Den lagliga nedladdningen slog hela tiden nya rekord och inte ens Radioheads fria prissättning på In rainbows kändes som något sensationellt.

Däremot blev de positiva konsekvenserna av nedladdning tydligare än någonsin under 2007.

Mp3-bloggarna och nedladdningssajterna blev bara fler och fler och utbudet fortsatte att växa. Allt finns att få tag på. Fler har bra koll än någonsin, men ingen har koll på allt.

Kanske är det just den aldrig sinande floden av ny musik som får 2007 känns som ett mellanår. Det hände helt enkelt för mycket för att något ska kunna sticka ut.

Alla nya strömningar analyserades sönder och samman innan de kunde växa till något stort. Subkulturerna hoppade mellan varandras sängar och ingen brann för något längre än en månad.

Kanske är det dags att sluta summera årsvis. Kvartalsbästalistor får blir det nya. Jag återkommer med den första i slutet av mars.

Gott nytt 2008!

Joel Sjöö
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.