Nyheter

Vita kristna har inte bestämt sig

Tro mig, som varit i flera megakyrkor, det är imponerande att befinna sig i dessa jättelokaler.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2008

De flesta bänkgrannarna har med sig egna väl tummade biblar, predikningarna är framförda på ett lättsamt sätt, musiken smittar, det finns caféer och barnpassning - och i Rick Warrens Saddleback Church spelar ungdomarna rock utom hörhåll för de vuxna.

- Det är inte bredden, utan djupet bland de troende som är det viktiga, inpräntade pastorn och den bästsäljande författaren Rick Warren som, vid sidan av OS-hjälten Michael Phelps, syntes mest i USA i veckan som gick.

Warrens kyrka i Kalifornien är faktiskt enklare och prydd med mer religiösa symboler än en del av de övriga 1300 megakyrkorna. Det var hit han bjudit in presidentkandidaterna John McCain och Barack Obama till vad som skulle vara mer av samtal än typisk politisk debatt.

Efteråt tyckte många bedömare att Obama förvisso visat att han kan tala ledigare om sin tro än många demokrater, men att det var McCain som övertygade mest i alla fall bland publiken på plats där man var snabb med att applådera hans motstånd mot abort och homoäktenskap.

Den kristna högern har ju varit ett av de mest pålitliga republikanska väljarfästena i årtionden. En tidigare generations tv-evangelister satte likhetstecken mellan demokraterna och synd. Numera finns det yngre pastorer, som Warren, som lyfter fram klimatet, fattigdom och konflikten i Darfur. "Typiska demokratiska frågor" inpräntar det partiets ordförande Howard Dean på sin långa bussturné för att fånga in nya väljare.

En företrädare för väckelsekristna som tänkt om heter Richard Cizik, i National Association of Evangelicals. Han kämpar för det han kallar "creation care" och som betyder att kristna måste värna om Guds skapelse - eller att betrakta miljö och miljöförstöring ut ett religiöst perspektiv.

Nytt valåret 2008 är också att en större andel av de vita kristna säger att de inte bestämt sig. Lita på att det blir en av de grupper som exit-poll-ansvariga kommer att söka upp på valdagen.

Karin Henriksson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.