Nyheter

Hongkong har vaknat – vad händer om väckarklockan slås sönder?

Hongkongborna har genomgått sitt dop i demokrati.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2014
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

"Demokrati är inte bara ett valsystem, det handlar också om folkets demokratiska kvalitét”, tweetade Benny Tai, en av intiativtagarna till Occupy Central i helgen. Om det stämmer så har aktivisterna redan vunnit.

Men i skrivande stund på söndagen växer oron för att demonstrationerna som lamslagit delar av finansmetropolens hjärta i mer än en vecka kommer att sluta med ett våldsamt nerslag från polis eller i värsta fall militär. Kommunistpartiet möter nu sin kanske största utmaning sedan massakern vid Himmelska fridens torg 1989, och president Xi Jinping har tidigare visat att han föredrar hårda metoder mot all form av opposition, det må gälla dissidenter, politiska motståndare i partitoppen eller uigurer i Xinjiang. Men i Hongkong har världen har också sett genombrottet för en ny generation av demokratiaktivister som inte kommer att försvinna, även om flera av dem åker i fängelse.

Det är sådana som Joshua Wong, bara 17 år gammal (ej släkt med undertecknad).

Det var när han tog mikrofonen vid en manifestation på fredagskvällen 26 september och uppmanade ungdomarna att ”ta Civic Square” (ett smeknamn på torget framför byggnaden för Hongkongs lokalregering) som dramat började. Under höga rop lyckades 200 personer ta sig förbi vakterna in till torget, men vid det laget hade polisen redan gripit Wong . Bilder på gripandet spreds snabbt och tusentals anslöt sig till ockupanterna. När polisen satte in tårgas växte vreden bland folk och tiotusentals gick dit – platsen har varit ockuperad sedan dess.

Världen har sett bilder hur de häpnadsväckande skötsamma demonstranterna skrivit plakat där de ber om ursäkt för att de blockerat vägar, plockat upp skräp och flaskor efter sig och naturligtvis gjort sina hemläxor samtidigt som de utmanat världens största kommunistregim med krav på demokrati. Det är myndigheterna som stått för våld och fulspel, vilket bara verkar ha stärkt stödet för ockupanterna. Polisen har tårgasat fredliga demonstranter och på lördagen attackerades de av misstänkta inhyrda gangstrar på ett sätt som är välbekant från fastlandskina.

Protesterna drivs delvis av ekonomiska skäl: Många hongkongbor känner sig undanträngda av horder av turister och folk från fastlandet som driver upp priserna på varor och bostäder. Men de bygger också på en frustration och aktivism som byggts upp under flera år. Det finns i Hongkong en genuin längtan efter demokrati och oro över att kommunistpartiet håller på att gröpa ut Hongkongs kärnvärden: yttrandefrihet, fria domstolar och fri media och självbestämmande. Allt det som Kina lovade i modellen ”ett land två system” när Hongkong överlämnades till Kina från Storbritannien 1997. Joshua Wong och de andra demonstranterna är ett pinsamt bevis på att kommunistpartiet har svårt att vinna vänner utanför fastlandskina. Under hela deras uppväxt har partiet gjort stora ansträngningar för att vinna folkets stöd och forma dem till patriotiska kineser. Resultatet har blivit det motsatta. Tidigare i år träffade jag en av intiativtagarna till de nu pågående demonstrationerna, Tommy Cheung, 20 år, ordförande för studentförbundet på Chinese university of Hongkong, för en längre intervju

– Ekonomisk tillväxt är inte enda måttet på utveckling, Om Kina haft yttrandefrihet och demokrati skulle folket i Hongkong älska Kina. Annars inte, sade Cheung då.

I fastlandskina har propagandaapparaten och ”patriotisk undervisning” gjort att massakern vid Himmelska fridens torg i Peking är bortglömd eller kritiserad. I Hongkong hålls det varje år minneshögtider som lockar tiotusentals människor, varav en stor del inte var födda 1989.

Cheung beskrev då hur kinesiska turister skrattar eller hånar ungdomarna som deltar i minneshögtiden. ”Folk från fastlandet förstår inte varför vi kämpar för demokrati. De tycker att Kina gett oss välstånd, varför försöker ni då störta kommunistpartiet?”

Joshua Wong och Tommy Cheung blev kändisar i politiken när de som gymnasieelever grundade för Scholarism, ett elevuppror mot en ny läroplan som de hävdar skulle hjärntvätta dem till att lyda Kinas kommunistparti. En av deras demonstrationer lockade 120 000 människor enligt arrangörerna. De genomförde redan då en vågad ”ockupation” av Central government building. De slog läger där i tio dagar. Resultat: Ledningen drog tillbaka förslaget om att införa ämnet Nationell undervisning. Men den här gången finns inget som tyder på att kommunistpartiet kommer att kompromissa. Lokaltidningar med nära band till Peking har svartmålat Joshua Wong som ett verktyg för USA. Kinas ledare Xi Jinping ser folkrörelser som ett hot och fruktar att ett demokratiskt Hongkong skulle bli en bas för antikommunistiska aktiviteter.

Ett annat tweet från Lester Shum i #Occupy Central i helgen visade den sammanbitna oro som nu präglar aktivisterna: ”Joshua Wong, Alex Chow och jag kommer kanske behöva gå i fängelse, men vi har redan uppnått vårt mål, för ”#HK people have awoken” (Folket i Hongkong har vaknat). Frågan är bara vad som händer om kommunistpartiet slår sönder väckarklockan.

Ola Wong
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.